Københavnerhotel udbyder senge gennem Airbnb

En københavnsk hotelkæde vil som de første i Norden udbyde senge gennem Airbnb. Fremtidsforsker og Horesta er enige om, at samarbejdet er naturlig del af udviklingen.

Brøchner Hotels CEO-direktør Karim Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Ind til nu har hoteller og Airbnb været to forskellige ting. Men det kan være fortid: Den københavnske kæde Brøchner Hotels sætter nu senge til salg via overnatningsportalen.

Hotelkædens direktør, Karim Nielsen, sammenligner projektet med et eksperiment i medicinalbranchen, hvor man tester i mindre skala.

»Vi synes, det er et sjovt laboratorium. Vi vil gerne udfordre branchen, og i stedet for at bekæmpe Airbnb vil vi gerne bruge de muligheder, de giver,« siger Karim Nielsen.

Horestas direktør, Katia Østergaard, kalder samarbejdet for »en naturlig del af udviklingen«.

En udvikling, der har været undervejs i et godt stykke tid.

Direktør hos Center for Fremtidsforskning, Jesper Bo Jensen, peger på, at der allerede er sket ændringer i magtforholdet i hotelbranchen.

»Der er sket noget, der minder om det her allerede, for de store aktører er pludselig blevet bookingportalerne,« siger Jesper Bo Jensen.

Debatten om bookingportaler som Expendia.com, Booking.com og Hotels.coms høje gebyrer og monopol vender tilbage med jævne mellemrum. Set i det lys, er et samarbejde med Airbnb ikke en trussel mod hotellernes eksistens, men tværtimod en mulighed, mener Horesta.

»Nej, jeg ser det ikke som en trussel. Hvis den provision, de opkræver, svarer til det samme som for private, så er den markant lavere end Expedia.com og de andre bookingportaler,« siger Katia Østergaard og fortsætter:

»Det kan være med til at skabe mere konkurrence på markedet for digitale bookingportaler, og det ser vi som en positiv ting.«

Jesper Bo Jensen peger også på, at samarbejdet også er en fordel for forbrugerne. For priserne sænkes, når konkurrencen øges. Han ser det kun som forventeligt, at Airbnb og hotellerne arbejder sammen - også, at flere vil komme til i fremtiden.

»Man skal nok ikke forvente, at Hilton lægger noget ind på en portal, men det er naturligt at nogle af de mindre gør det,« siger Jesper Bo Jensen.

Udlejningen af de 12 køjesenge foregår stadig på samme vilkår som resten af Brøchners 367 værelser, og de kan også lejes gennem hotellets egen side. Airbnb skal altså udelukkende fungere som en portal, der skal eksponere hotelsengene til flest muligt mennesker. Det handler om at få København på verdenskortet, fortæller hoteldirektøren.

»Vi har jo et set-up for, hvordan vi driver forretning, og det er de samme forpligtelser her. Vi er et registreret selskab, betaler skat og så videre – alt foregår jo trods alt på kasseapparater,« siger Karim Nielsen.

Horesta har jævnligt meldt ud, at de ønsker politisk stillingtagen til, hvordan rammen i forhold til skat, regulering og dataopgørelse skal være for Airbnb. Frygten er, at de skæve vilkår undergraver den etablerede branche. Det ændrer Brøchner Hotels nye samarbejde ikke på.

»De krav, som vi har stillet til Airbnb tidligere, gælder stadig,« siger Katia Østergaard.

Jesper Bo Jensen ser også en fordel for Airbnb ved at samarbejde med de klassiske hoteller.

»Det er jo fint nok for Airbnb at få nogle ind, der har styr på deres skat og moms. Skulle de få problemer på sigt, så har de noget andet at køre videre med,« siger Jesper Bo Jensen.

Som eksempel på udviklingen bruger han, hvordan man bestilte et hotelværelse for femten år siden. Dengang skulle man ringe op og vente på, at der blev fundet et ledigt værelse i bogen i receptionen. Den tid er ovre, og i fremtiden er bookingscenariet uden tvivl et andet end i dag.

»Om femten år så er det nok ikke kun Airbnb, der laver det her nummer. Særligt på de digitale platforme er der altid flere aktører, der byder ind, når noget fungerer,« siger Jesper Bo Jensen.

For Karim Nielsen er det stadig ikke bestemt, om man i fremtiden vil finde flere Brøchners-senge på Airbnbs site. Men én ting er han helt sikker på:

»Vi ved med sikkerhed, at vi ikke finder ud af noget, hvis vi ikke prøver,« siger Karim Nielsen.