Kiwi lukker alle forretninger i Danmark

Dagrofa lukker samtlige 103 Kiwi-forretninger i Danmark. Vi er ikke lykkedes, konstaterer dagligvarekæden.

ARKIVFOTO. Discountkæden Kiwi lukker i Danmark, oplyser Dagrofa. Kiwi har 103 butikker i hele landet. 30 af butikkerne laves om til Spar eller Meny, mens resten lukkes. Ullerslev: Kiwi supermarked i Ullerslev er lukket på grund af fundet af mus i butikken.de håber på at åbne i morgen. Her er det de to medarbejdere Kamilla Andersen og Mathias Hansen. Foto: Robert Wengler Fold sammen
Læs mere
Foto: Robert Wengler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store supermarkedskrig har fået sit første offer. Den norskeejede lavpriskæde, Kiwi, bliver den første aktør, der trækker sig ud af det danske marked.

Det fremgår af en pressemeddelse, kæden har sendt ud fredag formiddag, hvor det oplyses, at samtlige 103 Kiwi-forretninger herhjemme lukkes, mens 2.400 ansatte står til at miste deres job. Butikscheferne er blevet orienteret på et fællesmøde fredag morgen.

»Beslutningen om at lukke Kiwi-kæden har ikke været nem at træffe. Hele Kiwi-organisationen har gjort et kæmpe stykke arbejde med udviklingen af Kiwi. Men vi må bare erkende, at det ikke er lykkedes for os at få rigtig fodfæste på et discountmarked, som er præget af hård konkurrence og manglende indtjening,« siger koncernchef i Dagrofa Per Thau.

Det er den norskejede dagligvarekoncern Dagrofa, der står bag Kiwi, og som også har Meny- og Spar-butikkerne i sin fold. De to vil ikke blive påvirket af Kiwis lukning, oplyser Dagrofa.

I stedet vil 30 af de nuværende Kiwi-butikker blive omkonverteret til Meny eller Spar-butikker, mens de øvrige ca. 70 butikker vil blive lukket i løbet af de kommende måneder.

I fjor præsenterede Dagrofa et underskud på knap 200 millioner kroner, mens man på toplinjen er gået tilbage med næsten fire milliarder kroner i omsætning de seneste seks år.

Nu vil den norske koncern i stedet satse helhjertet på sine Meny- og Sparbutikker.

»Lukningen af Kiwi fjerner 9 procent af Dagrofas koncernomsætning, men i Meny og Spar har vi kæder, hvor der er fremgang, potentiale og indtjening. Dem styrker vi nu ved at udvide med nogle af de lukkede Kiwi-butikker,« siger Per Thau i pressemeddelelsen.

Som alle andre supermarkeder har Kiwi haft svære betingelser på et marked, hvor stadig flere aktører har kæmpet om en kage, der ikke rigtig er vokset de senere år. Kiwi har ifølge forskellige opgørelser siddet på beskedne to procent af dagligvareindkøbs-markedet.

I en nylig opgørelse fra analyseinstituttet Retail Institute Sacandinavia lød vurderingen videre, at Dagrofa står til at se sin markedsandel skrumpe i Danmark fra 12,8 procent i 2016 til 12,2 procent i 2025.

»Hvis Dagrofa i stedet skal øge omsætning og tage betydelige markedsandele fra konkurrenterne, skal de investere voldsomt i nye butikker. Vi ændrer først vores prognose, hvis vi ser, at Dagrofa får kraftig vækst ved at investere i fire til fem nye Meny-butikker hvert år samtidig med, at Kiwi også får en pæn vækst i antallet af butikker,« lød det i den forbindelse fra administrerende direktør Henning Bahr fra Retail Institute Scandinavia.

Kiwi meldte sin entre i Danmark tilbage i 2008, da man åbnede 50 butikker spredt mellem Jylland og Fyn. Siden da har man udvidet med forretninger i resten af landet, og i dag har man 103 butikker i Danmark.

Den drastiske beslutning kommer godt et halvt år efter, at Kiwi-kædens direktør, Carsten Hansen, blæste til offensiv i discountkrigen og varslede nye butiksåbninger.