Kinesisk milliard-svindel med danske skind

Mink- og ræveskind for syv mia. kr. er beslaglagt af kinesiske myndigheder efter forsøg på at smugle dem til Kina. Topchef Torben Nielsen bekræfter, at hovedmistænkte er storkunde ved Kopenhagen Fur.

Mink- og ræveskind for syv mia. kr. er beslaglagt af kinesiske myndigheder efter forsøg på at smugle dem til Kina. Torben Nielsen bekræfter, at hovedmistænke er storkunde ved Kopenhagen Fur. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den succesfulde danske minkeksport er hvirvlet ind i en gigantisk svindelsag for milliarder af kroner i Kina.

Skind fra Kopenhagen Fur ,er blevet konfiskeret af kinesiske myndigheder efter et mislykket forsøg på at smugle dem ulovligt over grænsen. Hovedmistænkte i sagen er familiedynastiet Lam og dets virksomhed Kuikeng Co. Ltd.

»Lam er en stor kunde hos os. Vi kender ham vældigt godt, endda særdeles godt gennem mange år, så sagen har været en utrolig ubehagelig overraskelse,« siger Torben Nielsen, topchef hos Kopenhagen Fur.

Der har været mistanke om udbredt ulovlig import af danske skind til Kina i mange år, oplyser en række kilder fra den kinesiske og danske pelsindustri til Berlingske, og topledelsen hos Kopenhagen Fur bekræfter at have hørt om fænomenet.»Mange af de skind, vi sælger, kommer helt sikkert lovligt ind i Kina, men der er også nogle, som kommer ulovligt ind,« siger Torben Nielsen, der understreger, at Kopenhagen Fur dog aldrig selv har deltaget i smuglingen.

Samlet er der i den aktuelle sag konfiskeret mink- og ræveskind for et beløb svarende til astronomiske 6,8 mia. kroner, hvoraf en del af skindene kommer fra verdens største pelsauktionshus Kopenhagen Fur i Glostrup. De kinesiske myndigheder vurderer, at der er unddraget told og andre afgifter for et beløb svarende til 1,5 mia. kroner.

Hovedmistænkte Kuikeng Co Ltd er en af de største kunder gennem mange år hos Kopenhagen Fur. Frem til anholdelsen var virksomheden så godt som altid i top ti over de kinesere, der købte flest minkskind fra de danske pelsdyravlere. I et indslag bragt i kinesisk stats-TV bliver det oplyst, at der er anholdt i alt 26 personer i sagen, og at der er tale om en smuglerring. Skindene har været en tur omkring Hong Kong, inden de med falsk mærkede containere er blevet fragtet ind i Kina, mener de kinesiske myndigheder.

Smuglingen er blevet afsløret i forbindelse med en større kampagne mod smugleraktiviteter i Kina i andet halvår af 2013. De kinesiske myndigheder har også været forbi auktionshuset i Glostrup, og flere kilder oplyser til Berlingske Business, at det kan være én af forklaringerne på, hvorfor cirka 250 kinesiske pelskøbere er udeblevet fra den aktuelle auktion, hvor priserne på minkskind er faldet drastisk.

»Når myndighederne i Kina begynder at gå til biddet, så giver det noget nervøsitet,« siger Torben Nielsen, der dog forklarer de faldende priser med, at kineserne har mange flere skind på lager end tidligere.

Topchefen understreger, at Kopenhagen Fur ikke har foretaget sig noget ulovligt, og at virksomheden forsøger at hjælpe de kinesiske myndigheder til opklaring af denne og lignende sager ved at være transparente og udlevere fakturaoplysninger. Dog har Kopenhagen Fur afvist at udlevere navne på kinesiske kunder, hvilket begrundes med et forbud i den danske lovgivning.

4-5 / PELSEKSPORT