Største tilbageslag i 25 år truer minkbranchen

Tidligere gode kunder fravælger pelsauktionen hos Kopenhagen Fur. Den lave efterspørgsel fører til drastisk faldende priser og omsætningstab for et milliardbeløb i den danske pelsindustri.

Prisen på danske minkskind falder drastisk, og mange internationale opkøber er blevet væk fra ferbuarauktionen. Det er især dalende efterspørgsel fra Kina, der volder problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange års optur i dansk pelsindustri er afløst af stærkt faldende priser og stor usikkerhed. Pelskoncernen Kopenhagen Fur har usædvanlig svært ved at tiltrække kunder til den igangværende auktion, som er den største, der nogensinde er afholdt i Danmark.

Tidligere kunne koncernen tiltrække cirka 700 pengestærke indkøbere til en stor auktion, men denne gang har kun cirka 450 indkøbere meldt deres ankomst. Særligt kineserne fravælger auktionen, og der er blot dukket 250 op mod tidligere 500.

Den faldende interesse for at købe minkskind får priserne til at rasle ned og har gjort mange af landets cirka 1.500 pelsavlere nervøse. Mens man i december måtte notere sig et fald i gennemsnitsprisen på danske minkskind på 26 procent, lyder en dugfrisk forudsigelse fra Kopenhagen Fur, at gennemsnitsprisen ved denne auktion lander cirka 45 procent under niveauet sidste år. Formentlig vil det kun lykkes at få i gennemsnit 325 til 350 kroner for et dansk minkskind i modsætning til sidste sæson, hvor gennemsnitsprisen landede på 612 kroner. Det vurderer Kopenhagen Furs bestyrelsesformand, efter at de første auktionsdage er overstået.

»Det er en ny virkelighed, vi er på vej ind i nu med mere reelle priser end før. Det er slut med de fantasipriser, som vi har haft på det seneste,« siger Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Kopenhagen Fur. 

Den igangværende pelsauktion er den største i denne sæson og derfor en vigtig strømpil for, hvordan sæsonen bliver. Berlingske Business har talt med flere kilder i branchen, som forudser, at gennemsnitsprisen vil stabilisere sig i år på i omegnen 40 til 45 procent under sidste års niveau. Så store prisfald vil betyde, at der forsvinder milliarder fra den danske landbrugseksport.

»Holder priserne på minkskind sig i år i omegnen af 40 procent under sidste års niveau, vil det betyde et omsætningstab på fire til fem milliarder kroner, som vil forsvinde fra den samlede danske landbrugseksport,« siger Thomas Søby, cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer.

De lave priser vil tilmed få Kopenhagen Furs omsætning til at dale fra rekordhøje 13,3 milliarder kroner til under ti milliarder kroner, og indtjeningen vil dykke betragteligt fra det seneste årsresultat på 432 millioner kroner. Det vil ramme ejerne, som er cirka 1.500 pelsavlere.Et fald på 40 til 45 procent er et ganske dramatisk prisfald og betydeligt værre, end minkbranchen i Danmark er vant til. Det vil være et større fald end det seneste prisdyk, som ramte i december 2008 under finanskrisen og økonomisk afmatning. Man skal hele 25 år tilbage i statistikken for at finde en situation med et voldsommere tilbageslag mod branchen.

Kinesernes pludselige skepsis over for de ellers så roste danske minkskind kommer på et uheldigt tidspunkt. Mange danske pels- avlere har udvidet produktionen, og de står nu med større kapacitet end nogensinde, mens priserne på minkskind daler. De har dog haft økonomisk gyldne tider med priser på skind, der er tredoblet de seneste fem år fra 203 kroner til 612 kroner.

Mange avlere har derfor penge på kistebunden og en stærk likviditet, der kan føre dem sikkert gennem magre år. De lider først nød, hvis markedet for minkpelse kollapser fuldstændigt.

Flere i branchen vurderer, at de danske pelsavlere formentlig får nemmere ved at klare sig igennem en nedtur på minkmarkedet end de øvrige pelsavlere i verden.

»Når priserne falder, vil det presse de dårligste producenter ud af markedet. Men de danske producenter ligger klart i den gode ende, så selv om de her og nu bliver ramt af faldende indtægter, så tror jeg, at de vil klare sig godt på den længere bane,« siger Thomas Søby.

Også hos Kopenhagen Fur er man i dag fortrøstningsfuld. 

»Der er planlagt udvidelser i produktionen i Danmark på ti til 15 procent. Konsekvensen af prisfaldet bliver nok, at vi vil se mindre og færre udvidelser end planlagt, men jeg tror ikke på en decideret tilbagegang og tab af arbejdspladser,« siger Tage Pedersen.

Der er mange bud på, hvorfor kinesiske indkøbere pludselig beholder deres tegnebog i lommen. En forklaring er, at kineserne har købt for mange skind sidste år og dermed har bugnende lagre. En anden forklaring er, at produktionen af skind på verdensplan er fordoblet fra årlige 40 til 80 millioner minkskind på et enkelt årti, og at efterspørgslen hos forbrugerne ikke har haft samme tempo.

Tilmed er produktionen blevet udvidet kraftigt i netop Kina, og i takt med, at de kinesiske pelsavlere har forbedret kvaliteten, er de danske minkskind blevet mindre interessante i Kina.

Desuden har de høje priser på minkskind de senere år ført til, at mange pelsfirmaer har valgt at producere pelsfrakker af kanin, ræv og fake fur (kunstig pels, red.), og det får prisen på de danske minkskind til at falde yderligere.