Kapitalfondes bagmænd scorede kassen

Kapitalfondenes bagmænd er blevet rige på rekordtid. De har en indtjening, der overgår topdirektørerne i dansk erhvervsliv.

Læs mere
Fold sammen
Glem alt om direktører med boomende aktieoptioner. Hvis du vil se, hvem der for alvor scorer kassen i dansk erhvervsliv, skal du se en helt anden vej.

Det er kapitalfondenes bagmænd, der er blevet rige på rekordtid. En dansker har tjent 50 mio. kr. om året i fem år. Hemmeligheden ligger i partnerne bag kapitalfondenes mystiske selskaber.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Normalt anonyme
Avisen har set på mændene bag kapitalfondene. I Danmark er de symboliseret ved de to tidligere seniorpartnere i kapitalfonden EQT, Ole Andersen og Bjørn Høi Jensen.

Regnskaberne for deres personlige selskaber er normalt anonyme og i regnskaberne blottet for detaljer om ejerskabet.

Men trecifrede millionoverskud og store million-udbetalinger til ejerne fortæller historien om en branche med bonusindtjening på niveauer, der overgår lønnen hos landets topdirektører og de mest berygtede programmer med aktieoptioner.

Egenkapitalen skød i vejret
For Ole Andersen lykkedes det at blive mangemillionær på rekordtid. Han oprettede sit særlige selskab til kapitalfond-investering i 2003 med en egenkapital på beskedne én mio. kr. Fem år senere er egenkapitalen i selskabet vokset til 47 mio. kr.

Desuden er der i perioden udbetalt udbytte for omkring 35 mio. kr.

Bjørn Høi Jensen har levet lidt mere tilbagetrukket herhjemme, men han har ikke desto mindre opbygget et selskab med en formue på 270 mio. kr.