Kapitalfonde vil ud af TDC

Selv om danske TDC i praksis har været til salg længe, sætter ejerne – de fem kapitalfonde – nu turbo på salgsplanerne. Allerede næste år kan TDC få nye ejere.

Foto: Linda Henriksen. TDC-direktør Henrik Poulsen venter ved telefonen for at høre, hvem der bliver hans nye arbejdsgiver i stedet for de fem kapitalfonde, Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence Equity Partners, der i 2005 købte TDC for 76 mia. kr. via selskabet Nordic Telephone Company.
Læs mere
Fold sammen
Ren strategi – og ikke meget andet. Nogenlunde sådan lyder den benhårde konklusion fra to teleanalytikere, efter at der søndag dukkede en historie op i den engelske avis Sunday Times om, at TDC-ejerne Nordic Telephone Company vil sælge TDC på børsen allerede næste år.

Et frasalg af TDC på fondsbørsen har nemlig i årevis været den mest sandsynlige udgang på kapitalfondenes danske teleeventyr – og historien anses derfor for at være en indikation på, at fondene nu forsøger en sidste gang at få lokket en indu­striel køber frem. Men det bliver svært.

»Mit gæt er, at en sådan historie er plantet. Ejerne vil gerne ryste busken og se, hvad der dukker frem af købere. Men det ville overraske mig, hvis der dukkede en industriel køber op på nuværende tidspunkt. De fleste af de operatører, der kunne have købt TDC, er mere interesserede i at købe op i emerging markets, hvor der er rigeligt med opkøbsmuligheder lige nu,« siger teleanalytiker Poul Jessen fra Danske Bank.

Han peger på tyske Deutsche Telecom som den eneste operatør, der kunne være interesseret i TDC – men vurderer, at et salg på børsen er det mest realistiske, hvis fondene vil ud af TDC snart.

Og det tyder noget altså på, at de vil. Allerede tilbage i 2007 udtalte daværende koncernchef Jens Alder, at TDC med al sandsynlighed ville ende med at blive solgt fra på fondsbørsen inden for en årrække – og at det var en vurdering, som ejerne var enige med ham i.

Spekulationerne om TDCs fremtidige ejere har undervejs fået yderligere næring, fordi tilbagevendende rygter har gået på, at kapitalfondene har forsøgt at afsætte TDC til flere andre teleselskaber – uden nogen form for held.

De fem kapitalfonde, Apax, Blackstone, KKR, Permira og Providence Equity Partners, købte i 2005 TDC for 76 mia. kroner via selskabet Nordic Telephone Company og indsatte Jens Alder som direktør. Hans opgave var at skære virksomheden til, så det overflødige fedt blev skåret fra – men i slutningen af 2008 valgte bestyrelsen overraskende at stritte Alder ud og erstatte ham med den nuværende direktør, Henrik Poulsen.

Under Alder barberede TDC ellers pænt af gælden, og blev mere effektiv – men sammenlignet med svenske TeliaSonera og norske Telenor er TDC i dag en dværg. Globalt har Telenor 166 mio. mobilabonnenter og er i færd med heftig ekspansion i Indien.

Til sammenligning er TDC nu kun repræsenteret på ganske få markeder uden for Danmark – i Ungarn via HTCC og i Schweiz via mobilselskabet Sunrise. Særligt Sunrise er blevet en sten i skoen for TDC, fordi ingen købere har villet betale en pris, TDC var tilfreds med, og senest har Henrik Poulsen udtalt, at han sagtens kan forestille sig, at TDC bliver solgt videre uden at have frasolgt Sunrise.

Sidste chance
Men trods de sporadiske udenlandske aktiviteter fremstår TDC i dag som et selskab, der har snævert fokus på sit hjemmemarked – og derfor er en børsnotering eneste mulighed, mener teleanalytikeren John Strand.

»At TDC skal børsnotereres er ikke en nyhed, for det har de sagt før. Derfor betragter jeg historien som et signal om, at det er sidste chance for at slå til, inden det sker. Men man må nok sige, at kapitalfondenes drøm om at sælge videre til et andet teleselskab er bristet – for hvem gider eje et dansk teleselskab,« siger John Strand.

Han peger dog samtidig på, at TDC faktisk har gjort det bedre end sine nordiske konkurrenter på de respektive hjemmemarkeder – og at TDC i dag er en ganske pæn forretning i Danmark. Alligevel er det for tidligt at sige, om kapitalfondene kommer ud af investeringen med overskud.

»Men det vil nok være optimistisk at forvente, at de bliver forgyldt. TDC er jo ikke en virksomhed i ekspansion som norske Telenor, men snarere et mere stabilt cashflow. Faktisk er TDC-aktien nærmest en obligation,« siger John Strand.

Et godt tidspunkt
Da NTC overtog TDC i 2005, lykkedes det dog ikke for fondene at få overtalt ATP til at sælge sin andel af aktierne – og derfor lykkedes det aldrig fondene at nå op på den ejerandel på 90 procent, der kræves for at afnotere aktien fra fondsbørsen. Derfor er TDC teknisk set stadig noteret på fondsbørsen – men det er umuligt at vurdere, hvad TDC vil kunne indbringe, hvis NTC sætter sin ejerandel til salg.

Ifølge Poul Jessen fra Danske Bank kan tidspunktet dog være bedre end længe, fordi truslen fra elselskabernes fibersatsninger længe har hængt som en mørk sky over TDCs fremtidsmulig­heder – en trussel, der efterhånden har vist sig ikke være så heftig, som nogle havde forventet.

TDC har tidligere haft status af en folkeaktie, som private danskere investerede flittigt i.