Kæmpe mobilsammenlægning slutter i nat

Telenor og Telia afslutter sammenlægningen af deres mobilnet i Sønderjylland og på Fyn og gør straks klar til i 2015 at kunne levere bedre talekvalitet på 4G-/LTE-nettet.

Både dækningen og kapaciteten i Telenors og Telias fælles mobilnet i Danmark har fået nogle hak opad gennem de seneste næsten to års sammenlægning, som afsluttes natten til tirsdag. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til tirsdag slutter næsten to års intenst arbejde med at lægge Telenors og Telias mobilnet i Danmark sammen, og der skrives dermed verdenshistorie. Men samtidig går startskuddet til næste udvidelse.

Det bliver Sønderjylland og Fyn, der binder knuden og dermed afslutter verdens første totale sammenlægning af to mobilselskabers net på både 2G/GSM, 3G og 4G/LTE - alt fra den gamle taleteknologi til den nyeste datateknologi. Oprindelig havde Telenor og Telia sat februar 2015 som slutpunkt, men sammenlægningen er gået hurtigere end forventet.

Over 4.000 master

De to selskaber, som er Danmarks næststørste og tredjestørste teleselskaber efter TDC, dækker herefter 99,8 procent af danskerne med både 2G- og 3G-forbindelser, mens flere end 95 procent kan bruge de hurtigere 4G-/LTE-mobildatanet. Dækningen gælder antallet af danskere og ikke for det geografiske Danmark. Der er altså ikke 99,8 procents 2G-/3G-dækning eller 95 procents 4G/LTE-dækning i Danmark.

Sammenlægningen har betydet, at de to selskaber både har nedlagt og nyopsat master og antenner. Telenor og Telia har nu 4.150 master. Det er, ifølge Telenors netværksdirektør Richard Stigaard, 20 procent flere end TDC og dobbelt så mange som »3«. Også TDC bygger sit 4G-net kraftigt ud og benytter - ligesom Telenor og Telia - anledningen til at justere og forbedre det nuværende net, så der kommer større kapacitet til at tage imod den stadig stigende datatrafik over mobilnettene.

»Vor ambition er at dække 99,9 procent af danskerne med både 2G, 3G og 4G i begyndelsen af 2016,« siger Telias privatkundedirektør, Christoph Nørgaard.

Bedre - og hurtigere - tale på vej

Telenor og Telia har lagt deres mobilnet ud i et selvstændigt selskab, TT-Netværket, og 3. december meddelte de to selskaber, som begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, at de slår deres danske afdelinger sammen, når EUs konkurrencemyndigheder formodentlig sidst i 2015 har sagt god for sammenlægningen.

Indtil da vil de fortsat konkurrere lige så meget mod hinanden som mod TDC og »3«.

Telenors og Telias fælles mobilnet vil i begyndelsen af 2015 tage en ny teknologi i brug, som udnytter de tre mobilteknologier bedre på tværs og dermed reelt giver mere kapacitet i mobilnettene. I løbet af 2015 vil TT-nettet desuden lancere såkaldt »Voice over LTE« (forkortet: VoLTE), altså tale på 4G-/LTE-nettet. Det kan man ikke i dag, hvor nettet alene kan transportere data hurtigt af sted - i øvrigt ofte kun til nærmeste antenne, hvorpå signalet suser videre gennem jordkabler for at aflaste mobilnettene. Tale på 4G/LTE er i bedre lydkvalitet og uden den forsinkelse, som normalt er på mobilnettet, f.eks. fra man kalder op, til telefonen i den anden ende begynder at ringe.

Også TDC er i fuld gang med at gøre klar til tale på 4G/LTE.

Kun de allernyeste mobiltelefoner - nemlig dem, der er lanceret inden for de seneste måneder - kan håndtere tale på 4G/LTE.