Få svar på det nye Telia/Telenor

Sammenlægningen af Telia og Telenor i Danmark rejser en masse praktiske spørgsmål. Berlingske forsøger her at give svarene.

Telia og Telenor i Danmark slår sig om et års tid sammen og vil bl.a. få fælles butikker. Men der er stadig masser af uløste spørgsmål. Arkivfoto: Telia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telias og Telenors nye fælles mobilselskab i Danmark får en hidtil uhørt frihedsgrad til selv at lægge kursen og vælge på alle hylder hos de to ejere - eller ude i byen.

Selskabet, som ikke har fået et officielt navn, vil nemlig blive et selvstændigt selskab, som Telia og Telenor hver ejer halvdelen af. På samme måde har Telia og Telenor, der begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, for to år siden oprettet et selvstændigt selskab, TT-Nettet, som står for deres nu fælles mobilnet i Danmark.

»Vi bliver det næststørste selskab i Danmark. Det er meget vigtigt, at selskabet kan handle. Selskabet skal derfor selv kunne bestemme strategien inden for rammerne, men det vil blive et selvstændigt selskab, som arbejder efter armslængdeprincippet,« forklarede Telias europadirektør, Robert Andersson, på et pressemøde onsdag.

En del af årsagen til, at de to giganter for første gang går sammen, er, at de begge betragter Danmark som en af kernebrikkerne i deres forretning.

»Sverige, Norge og Danmark er vort udvidede hjemmemarked. Derfor føler vi, at vi er nødt til at være her. Det kræver lidt nordisk pragmatisme, men ingen ønsker at trække sig ud. Dette er et tilsagn til det danske marked,« understregede Telenors europadirektør, Kjell-Morten Johnsen.

Få svarene her

Sammenlægningen har været det store samtaleemne blandt danskerne, og mange spørgsmål er blevet rejst. Berlingske forsøger her at besvare de fleste af dem.

Hvornår sker sammenlægningen?
Telias og Telenors størrelse betyder, at EUs konkurrencemyndigheder skal godkende sammenlægningen. De to selskaber forventer selv, at det sker omkring slutningen af 2015. Indtil da fortsætter alt som hidtil under hvert sit navn og med samme konkurrence. For det er forbudt for selskaberne at arbejde sammen eller koordinere, før godkendelsen er på plads.

Bliver dækningen nu dårligere?
Nej, Telia og Telenor afslutter i december den snart to år lange sammenlægning af deres mobilnet i Danmark, som blev sat i gang for at kunne dele regningen. Undervejs er mobilnettet blevet justeret og udvidet, hvor der var huller, så det i dag er det bedst dækkende i Danmark. Allerede nu bruger Telia- og Telenor-kunder det samme net, og det ændres der ikke på. Nettet vil løbende blive udbygget og udvidet, om end ingen af teleselskaberne nogen sinde vil nå 100 procents dækning i Danmark.

Vil mit abonnement blive ændret ved sammenlægningen?
Nej. Dels vil det ikke være god stil. Dels vil enhver ændring i abonnementsvilkårene eller betingelserne eller priserne betyde, at kunden kan betragte sig som ude af en eventuel bindingsperiode og dermed frit kan vælge et andet selskab. Det vil være et selvmål for Telia/Telenor.

Hvad vil der ske med mit Spotify- eller Wimp-abonnement?
Selve grundmobilabonnementet er efterhånden en metervare. Det er de tjenester, som det enkelte selskab tilbyder oveni, der adskiller dem fra konkurrenterne. Telia har aftaler med den svenske musikstreamingtjeneste Spotify og med net-TV-leverandøren HBO Nordic, mens Telenor har aftale med den norske musikstreamingtjeneste Wimp. Det bliver op til den nye ledelse af »Telianor« at vælge, om man vil gå videre med den ene tjeneste, når kontraktperioden udløber, eller tilbyde begge selskabers ekstratjenester. Sandsynligvis vil man vælge den ene fra og - fordi »Telianor« bliver så stort et selskab - sikre sig eneaftale, så f.eks. TDC ikke kan tilbyde det samme.

Stiger prisen på mit abonnement?
Det er svært at besvare, men sandsynligvis ikke. Selv om Telia/Telenor vil få omkring 40 procents markedsandel og dermed matche TDCs 41 procent, er der stadig andre spillere med »3« som den største af de snart mindre. Dertil kommer en lang række teleselskaber, som lejer sig ind på TDCs, Telia/Telenors og »3«s mobilnet. Det har de også gjort tidligere med Onfone som bedste og nyligste eksempel. Onfone, som siden blev købt af TDC og i dag er omdøbt til YouSee Mobil, gjorde livet rigtigt surt for alle de store gennem næsten to år med den hidtil mest aggressive priskrig herhjemme. Sammenlægningen sker for at få bedre økonomi, men den skal primært komme gennem besparelser på fælles funktioner, og i håbet om, at kunderne - i alt 3,5 millioner mobilkunder, 0,3 millioner internet-/bredbåndskunder og 0,2 millioner fastnetkunder - vil købe nogle af ekstratjenesterne og på den måde bidrage til en bedre økonomi i teleselskaberne.

Hvad med TV og internetforbindelser?
Telias og Telenors største konkurrent, TDC, er størst i Danmark på alle områder: mobiltelefoni, fastnettelefoni, internetforbindelser og TV. TDC, som har det landsdækkende fastnet, ejer helt unikt i Europa også et kabel-TV-selskab. Telia og Telenor er i Danmark mobilselskaber og forsøger frem for alt at sælge også TV og internetforbindelser over mobilnettet, hvilket er lettere efter opgraderingen til det langt hurtigere 4G-/LTE-mobilnet. Men de er bagud på point på at kunne levere faste forbindelser. Begge moderselskaber er dog åbne over for at ville købe op og indgå samarbejdsaftaler og kan stadig leje sig ind på TDCs net, hvor de selv måtte mangle kabler i jorden, på samme måde som »3« lejer sig ind på TDCs mobilnet, hvor »3«s eget net ikke dækker.

Ejer Telia og Telenor lavprismobilselskaber?
Ja, Telia ejer CallMe, mens Telenor ejer Bibob og CBB Mobil. De er blevet bevaret som selvstændige, fordi kundegruppen er en anden end dem, der vælger selve Telia eller Telenor. TDC købte i sin tid Telmore, som var det første mobilselskab med selvbetjening og optankning via nettet, og bevarede det som selvstændigt, fordi Telmore-kundegruppen netop havde valgt Telmore, fordi de ikke ville være f.eks. TDC-kunder. Det viste sig at være en klog beslutning ikke at lade det opsluge af TDC. Det har siden dannet skole.

Vil Telia og Telenor fortsat eje deres lavprismobilselskaber?
Måske. Det afhænger helt af, hvad EUs konkurrencemyndigheder når frem til, når man analyserer det danske telemarked med den danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelse på sidelinien. TDC ejer i dag Telmore, YouSee Mobil (tidligere Onfone) og Fullrate. Telia og Telenor kan dog blive pålagt særlige forpligtelser som betingelse for et ja, ligesom TDC i dag f.eks. er forpligtet til at skulle levere en fastnetlinie til samme pris overalt i landet og til at lade konkurrenter leje sig ind på mobilnettet på samme betingelser som TDC selv.

Skal der fyres medarbejdere i Telia og Telenor?
Ja, det må man forvente. Begge selskaber har en række funktioner, som de tager sig af internt. Når Telia og Telenor lægges sammen i Danmark, bliver kundegruppen godt nok dobbelt så stor som nu, men der skal ikke dobbelt så mange folk til at håndtere dem. Hvornår og i hvor stort omfang der sker afskedigelser, er for tidligt at svare på, men det vil ske. TDC har gennem mange år skåret (mindst) fem procent af medarbejderne væk hvert år.

LÆS MERE