Kæmpe kriseøvelse: Danmark under massivt cyber-angreb

Den digitale infrastruktur i Danmark står over for et koordineret angreb af hidtil uset kaliber. Elnettet vil blive ustabilt, offentlig transport vil holde stille, og uvedkommende vil få adgang til følsomme data. Der ville være al mulig god grund til panik, hvis altså ikke det bare var en øvelse.

Foto: KACPER PEMPEL. Danske myndigheder skal være i stand til at samarbejde professionelt under de værst tænkelige forhold, når for eksempel kommunikationsnettet er under angreb, og fundamentale it-systemer holder op med at virke. Derfor afholder Beredskabsstyrelsen en omfattende øvelse, hvor netop det er hovedscenariet.
Læs mere
Fold sammen

I disse NSA-tider står det efterhånden klart for enhver, at allestedsnærværende it-systemer ikke nødvendigvis er ufejlbarlige og uigennemtrængelige. De kan hackes, DDoS’es og overtages, så kritisk infrastruktur pludselig ikke længere er tilgængelig skriver Version2.dk.

Danske myndigheder skal være i stand til at samarbejde professionelt under de værst tænkelige forhold, når for eksempel kommunikationsnettet er under angreb, og fundamentale it-systemer holder op med at virke. Derfor afholder Beredskabsstyrelsen en omfattende øvelse, hvor netop det er hovedscenariet.

Øvelsen hedder KRISØV 2013 og afvikles i et samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet. Det er en tilbagevendende begivenhed, der hvert andet år tester beredskabet på tværs af Danmarks kritiske infrastruktur, og i år er det ubestridelige tema ‘cyber-angreb’.

Formålet er ikke at teste, hvor hurtigt teknikere kan redde kompromitterede it-systemer, men snarere at øve myndighederne i at håndtere konsekvenserne af de opstillede hændelser og kommunikere vigtige beredskabsmeldinger ud til befolkningen.

Øvelsen består af en øvelsesledelse, der udsender hændelserne til de myndigheder, de umiddelbart berører. Et fiktivt nyhedsbureau er oprettet til lejligheden og har på forhånd fået udleveret drejebogen for kriseøvelsen og ud fra den skrevet en række nyhedstelegrammer, der bliver sendt i omløb i løbet af de to dage, det fiktive cyberangreb varer.

Version2 deltager som medie i kriseøvelsen sammen med DR og Computerworld og skal agere som i enhver anden situation på de nyheder, der kommer ud. Myndighederne stiller således med medarbejdere, der kan kommunikere med pressen, da det blandt andet er krisekommunikation, der er i fokus under øvelsen. Samtidig vil der komme indspil fra borgere via et Twitter-lignende socialt medie. Her kan medierne opsnappe historierne fra første hånd, mens de sker. Alle nyheder vil dog kun publiceres ‘inde i spillet’, og deltagerne - herunder Version2 - må ikke efterfølgende fortælle offentligheden, hvordan kriseøvelsen forløb bag kulisserne.

Øvelsen forløber over to dage fra i dag onsdag til og med torsdag eftermiddag.

Deltag i debatten på Version2.dk