Færre netbank-indbrud i første halvår

I løbet af første halvår 2013 fik IT-kriminelle et mindre udbytte af netbankindbrud end samme periode sidste år. I alt blev der stjålet 2,1 millioner kroner fra bankerne på seks måneder.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig. Udover login-beskyttelse med NemID, som it-kriminelle har lært at snyde sig uden om med et man-in-the-middle-angreb, arbejder bankerne meget med sikkerhed på de indre linjer.
Læs mere
Fold sammen

Mens 2012 var et rigtig godt år for netbank-tyvene i Danmark, tegner 2013 til at blive lidt mindre lukrativt for hackerne. Det viser den seneste opgørelse over netbankkriminalitet, skriver nyhedsbrevet Finans fra Finansforbundet via Version2.

I løbet af første halvår af 2013 var der 87 indbrudsforsøg i danske netbanker. Det førte til tab for bankerne i 38 tilfælde, som tilsammen løb op i 2.081.422 kroner.

Til sammenligning var der sidste år i samme periode 95 indbrudsforsøg og et tab på 2,7 millioner kroner. Antallet af netbank-indbrud med tab var i hele 2012 på 56, mens de samlede tab for hele året var 6,3 millioner kroner. Det tyder på, at hackerne i 2013 havde en højere succesrate pr. indbrudsforsøg, men gennemsnitligt måtte nøjes med et mindre udbytte pr. gang.

Mængden af netbankindbrud i Danmark mener Finansrådet generelt ligger lavt, sammenlignet med resten af Europa. Men de første to år efter NemID blev udbredt var historisk gode for bankerne, med tab på kun 433.043 og 159.668 kroner i 2010 og 2011. Andre faktorer end NemID har dog også spillet ind, da NemID først rigtigt blev udbredt i løbet af efteråret 2010.

Tidligere var tabene fra netbank-indbrud lidt højere end i dag, med 6,6 millioner kroner i 2008 og 6,8 millioner kroner i 2009. Udover login-beskyttelse med NemID, som IT-kriminelle har lært at snyde sig uden om med et man-in-the-middle-angreb, arbejder bankerne meget med sikkerhed på de indre linjer.

For eksempel ved at spore mistænksom adfærd og måske ringe til en kunde for at bekræfte, at man faktisk ønsker at overføre et stort beløb. Præcist hvordan disse algoritmer og procedurer fungerer, er dog en velbevaret hemmelighed.

Deltag i debatten på Version2.