Janus Friis’ robotter ruller ind i magtens centrum

Skype-duoen Janus Friis og Ahti Heinlas går sammen med to amerikanske leveringstjenester, der skal være med til at teste duoens nye leveringsrobotter i USA.

Foto: WOLFGANG RATTAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bare en uge efter at det blev offentligt kendt, at firmaet Starship,  der er skabt af Skype-stifterne Ahti Heinlas fra Estland og danske Janus Friis, har modtaget mere end 120 mio. kroner i investeringer, kan robotfirmaet nu fortælle, at det allerede er klar til et lancere et større pilotprojekt i bl.a. USA's hovedstad, Washington , D.C.

Konkret skal de små leveringsrobotter, der bl.a. har fået Mercedes-Benz Vans til lommerne, køre mad ud i samarbejde med firmaet Postmates i Washington, D.C. samt DoorDash i den californiske Silicon Valley-by, Redwood City, der ligger mellem San Francisco og San Jose vestligste af USA - og hvor Starship,også selv har kontor.

»Vi ved, at der lang vej endnu, men vi glæder os over at skulle samarbejde med Starship i det her pilotprogram, og til at se, hvordan robotter bliver modtaget af vores kunder og vores handelspartnere,« siger Holger Luedorf, der er Senior Vice President i Postmates, der beskrives som en slags leverings-Uber, med flere end 40.000 aktive brugere og flere end halvanden mio. leveringer hver måned.

Også fra Starships anden samarbejdspartner, DoorDash, lyder der rosende ord - men også en stikpille til de konkurrenter, der satser på luftvejen i stedet for asfalten:

»Mens andre firmer, der forsøger at indhente os indenfor leveringsgenren, enten ignorerer loven eller forfølger idéer som droner, der ikke er nogen infrastruktur til at understøtte, begejstrer det os, at vi kan bringe selvkørende levering til vores kunder indenfor de næste uger i stedet for over de næste år,« siger medstifteren af DoorDash, Stanley Tang.

Foruden det amerikanske pilotprojekt, har Starship allerede en række samarbejdspartnere i England, Tyskland, Estland og Schweiz, hvor det bl.a. er det nationale postvæsen, der afprøver de små selvkørende robotter, der kan bringe vare, mad, breve, eller hvad man nu måtte ønske sig, ud.

I sidste uge kunne Starship offentliggøre investeringer for ikke mindre end 16,5 mio. euro eller hvad der svarer til godt 122 mio. danske kroner fra en stribe venture-virksomheder såvel som bl.a. Mercedes-Benz Vans.