Nu bliver dit pizzabud afløst af små selvkørende robotter

Pizzabuddet fra Just Eat bliver om et øjeblik afløst af små selvkørende rullende CO2 neutrale robotter fra Starship Technologies i England, Tyskland og Schweiz. Dansk serieiværksætter er idemand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om et øjeblik vil en flåde af små futuriske selvkørende robot-bude fra Starship Technologies blive introduceret for offentligheden i fem byer i England, Tyskland og Schweiz. Det er et led i Starship Technologies testprogram for de selvkørende robotter.

De skal blandt andet fragte mad ud for ud for on-line take-away selskab Just Eat.

Det er dog ikke kun Just Eat, der tester Starships robotter - også det tyske pakkeleveringsselskab Hermes, den tyske detailkæde Metro Group samt den Londonbaserede madleverings-start-up Pronto.co.uk er blandt selskabet testbrugere.

Næste stop for de små støvsuge lignende robottransportører er USA.

Ejere af robotvirksomheden er danske Janus Friis og estiske Ahti Heinla, der er kendt som duoen, der i sin tid stiftede Skype. Starship Technologies blev lanceret i 2014.

Ahti Heinla, CEO og medstifter af selskabet siger, at selskabet nu går ind i næste fase af selskabets udvikling, hvor der skal samles og udvikles viden ”rigtige robotudbringninger”.

Just Eats administrerende direktør ser det som et naturligt led i deres bestræbelser på, at finde teknologier, der kan gøre livet lettere for deres kunder, når de får maden leveret.  Og netop her ser Starship som et selskab der er ”på forkant med innovationen i leveringen”.

Det er den sidste kilometer af udbringning som er den dyreste, fordi der skal leveres små mængder varer og netop det har Starship Technologies fundet en ny løsning på.

De selvkørende robotbude kan levere varerne lokalt inden for 30 minutter i en to, tre kilometer radius.

Starship Technologies beskæftiger i 55 ansatte og har kontorer i London og Tallinn.

Robotterne vil følge almindelige færdselsregler for fodgængere. Der er indbygget navigation og forhindringsundvigelse, som sørger for, at robotten selv kan bevæge sig rundt. Der er dog også menneskelige operatører, der overvåger robotterne og kan træde til, hvis der opstår problemer.