IT-branchen slår alle salgsrekorder

Eksporten løfter de danske IT-virksomheders omsætning til ny rekord, samtidig med at der ansættes flere.

Der bliver trykket godt på eksportknappen i de danske IT-virksomheder - men det bør kunne gøres endnu bedre, mener IT-Branchens direktør. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

3,3 milliarder kroner mere end sidste år, som var rekord. Og 2.224 flere ansatte end sidste år.

Det er facitlisten for årets første seks måneder for den danske IT-branche.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at omsætningen i 1. halvår rundede 110 milliarder kroner i sæsonkorrigerede tal mod omkring 107 milliarder kroner for et år siden. Og det er især eksporten, som driver fremgangen. Den er steget med 9,4 procent svarende til 2,8 milliarder kroner, hvorved salg til udlandet nu udgør 29,1 procent - eller over 32 milliarder kroner - af den samlede omsætning blandt danske IT-virksomheder.

Branchedirektør: Faktisk burde vi eksportere endnu mere

»Generelt set går det godt for branchen, og det er i høj grad eksporten, der bærer væksten i markedet. Særligt softwarevirksomhederne har været gode til at tænke internationalt, og over halvdelen af deres omsætning kommer nu fra eksport,« siger Anders Elbak, analysechef i analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt.

Softwaresalget er på et år gået 10,2 procent frem, viser tallene.

»IT-branchen har aldrig startet et år så stærkt. Men ser man på tværs af alle erhverv i Danmark, udgør eksporten i gennemsnit 25,1 procent af den samlede omsætning. Da vi sælger IT-løsninger og services, der relativt nemt kan bruges i andre lande, bør vores eksportandel ligge højere end 35 procent. Så der ligger et stort vækstpotentiale for branchen i at tænke mere internationalt,« siger Birgitte Hass, der er administrerende direktør i brancheorganisationen IT-Branchen, som tæller omkring 400 medlemsvirksomheder.

Flere er blevet ansat i IT-verdenen

Ved udgangen af juni var der 85.737 ansatte i den danske IT-branche. Det er 2.224 flere end for et år siden, og igen er det især inden for softwareudvikling, hvor flere - nemlig 10,8 procent - har fået job. Softwareudvikling - som indbefatter udgivelse af computerspil - beskæftiger dog stadig blot lige over 5.000 af de i alt over 85.000 IT-ansatte i Danmark. Blandt IT-konsulenter, som med over 45.000 er den største gruppe af IT-ansatte herhjemme - er jobtallet steget med 5,1 procent, mens det til gengæld er gået 4,9 procent tilbage blandt hardwareproducenter, der nu beskæftiger lige under 4.000 ansatte, og 3,0 procent tilbage i engroshandelen med IT-udstyr, som nu beskæftiger omkring 12.500. Derudover arbejder omkring 12.500 inden for telekommunikation.

»Udviklingen afspejler meget tydeligt, hvordan IT-markedet stadig skifter fra hardware mod software. Derfor vil vi nok også i de kommende år se en lignende udvikling i de forskellige underbrancher,« mener IDCs analysechef, Anders Elbak.