Mere gang i dansk IT-salg og -eksport

Omsætningen i danske IT-virksomheder voksede med 2,6 milliarder kroner i årets første tre måneder, og eksporten satte rekord.

2017 er begyndt godt for de danske IT-virksomheder, og der er kommet mange flere i arbejde i branchen. Arkivfoto: Shutterstock/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske IT-virksomheder solgte for 2,6 milliarder kroner mere i årets første kvartal, end de gjorde sidste år, og eksporten var højere end nogen sinde før.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik om IT-branchen, som brancheorganisationen IT-Branchen, der tæller omkring 400 virksomheder, har fået samlet.

Omsætningen for januar-marts var på samlet næsten 55,4 milliarder kroner mod 52,8 milliarder i 1. kvartal 2016. Dermed fortsætter de gode tendenser oven på rekordåret 2016.

Rekordsalg til udlandet

En stadig større del af salget går til udlandet. Eksportandelen er nu på 29,7 procent, og det er det højeste nogen sinde for årets første tre måneder. For et år siden lå den på 28,2 procent. I julekvartalet ligger eksportandelen altid højere - i julen 2016 på hele 34,2 procent.

Det er fortsat IT-konsulenttjenester, som udgør den største del af det samlede salg. 19,5 milliarder kroner kommer herfra mod 18,6 milliarder for et år siden. Engroshandel med IT-udstyr, som sjældent produceres i Danmark, er gået frem fra 16,7 milliarder kroner i januar-marts 2016 til 18,4 milliarder et år senere, hvor markedet for telekommunikation til gengæld er faldet fra 10,7 milliarder i 2016 til 10,4 milliarder i år.

Computerspil og andre softwareudgivelser vokser fra 2,2 milliarder sidste år til nu næsten 2,4 milliarder kroner i årets første tre måneder.

Beskæftigelsen stiger mere end lønnen

I alt beskæftigede den danske IT-branche ved udgangen af marts 85.585 mennesker. Det er 2.700 flere end for et år siden.

Gennemsnitslønnen i branchen ligger nu på 49.949 kroner om måneden, en lille stigning på 0,8 procent fra sidste år på samme tid, viser tallene.

IT-branchen kæmper dog fortsat med at få arbejdskraft nok til de jobs, som står ledige eller gerne skal oprettes. En undersøgelse, som IT-Branchen lavede i foråret, viste, at hver tredje IT-virksomhed i Danmark har opgivet at besætte stillinger, fordi man ikke kunne finde den kvalificerede arbejdskraft - typisk folk med længerevarende uddannelser - til dem.