Internationalt fokus på grøn IT

Stor OECD-konference i Helsingør sætter fokus på, hvordan teknologi kan nedsætte verdens CO2-udslip – og selv blive bedre til at spare på ressourcerne. Men Danmark er langt fra selv at være grøn IT-nation.

´OECDs generalsekretær Angel Gurría er en af de prominente deltagere på OECD-konferencen i Helsingør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Franck Fife/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

240 deltagere fra omkring 25 lande er de kommende to dage samlet i Helsingør for at drøfte, hvordan moderne teknologi kan bruges til at nedbringe verdens CO2-udslip – samtidig med at teknologien selv skal være mere grøn og miljøvenlig.

OECD (Organisationen til Økonomisk Samarbejde og Udvikling) med 30 medlemslande kloden over holder sin første konference om grøn IT onsdag og torsdag, umiddelbart efter den store konference i Bella Center i København, hvor erhvervslivet de seneste tre dage har drøftet, hvad der bredt kan gøres. Her opfordrede EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, til at investere i IT- og teleteknologier for at få bragt udslippet af CO2 ned, både gennem nye produkter og ved f.eks. videomøder, så der ikke skal rejses så meget.

OECDs generalsekretær Angel Gurría og videnskabsminister Helge Sander (V) åbner til morgen konferencen i Helsingør. Blandt de mange gæstetalere de næste to dage er den norske IT-ministers særlige rådgiver Jørund Leknes, IT-giganten Microsofts miljøansvarlige Rob Bernard, den tidligere finske statsminister Esko Aho, som sidder i mobilgiganten Nokias bestyrelse, og en lang række andre højtplacerede erhvervs- og organisationsfolk fra hele verden.

Der udledes lige så megen CO2 fra IT- og teleudstyr, som den samlede flybranche udleder hvert år – nemlig to procent af den samlede mængde. Alene elektroniske apparater står for 15 procent af elforbruget i et almindeligt hjem, men det er især de store datacentre med centrale servere, som sluger energi både på at virke og blive kølet af, så de ikke overophedes.

Konferencen vil drøfte muligheder og præsentere eksempler på tiltag, der allerede er i gang og virker.

Langt fra grøn IT-nation
Danmark selv har dog langt igen, før vi er en grøn IT-nation. Der er nemlig milevidt fra holdning til handling hos de danske IT-chefer. Og det bliver ikke bedre, før man kan se en umiddelbar, økonomisk gevinst ved det. En tredjedel af de større virksomheder med flere end 100 ansatte har således købt grøn IT inden for de seneste to år, og under 21 procent af de offentlige IT-chefer har tænkt grønt, da de købte nyt.

Det budskab slår en ny undersøgelse fast, udført af YouGov Zapera for IT-virksomheden EMC Danmark. Blandt de 257 adspurgte IT-ansvarlige er de offentlige og private virksomheder i Østdanmark grønnere end i resten af landet. Branchemæssigt ligger pengeinstitutter og finansvirksomheder højest – 64 procent vil vælge grøn IT, selv om det er dyrere i begyndelsen. Bygge- og anlægsbranchen ligger lavest.

Videnskabsministeriet har sammen med interesseorganisationerne Dansk IT og IT-Branchen udarbejdet et ide- og videnskatalog, »Grøn IT i din virksomhed – Ideer og inspiration til en grønnere profil« med råd og anbefalinger til energieffektiv og miljørigtig brug af IT. Kataloget på dansk og engelsk præsenteres på konferencen.