Danmark besætter international IT-toppost

Der skal dansk præg på verdens IT-satsning, når Danmark fra nytår får formandspost i OECD.

IT- og Telestyrelsens direktør, Jørgen Abild Andersen, bliver formand for OECDs IT-komité. Foto: Bjarne Lüthcke, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark får fra årsskiftet gode muligheder for at skubbe til verdens IT-udvikling, når direktøren for IT- og Telestyrelsen, Jørgen Abild Andersen, bliver formand for OECDs særlige komité på området.

Jørgen Abild Andersen, der har været direktør i den danske telestyrelse siden 1991, afløser generaldirektør Richard Simpson fra det canadiske industriministerium og vil bestræbe sig på at få fremmet flest mulige danske tanker internationalt, samtidig med at han skal rådgive OECDs generalsekretær om området.

Dansk præg

»Jeg ser virkelig informations- og kommunikationsteknologi (IKT) som en bærende pille i, hvad OECD kan bidrage med, når verdens topledere diskuterer, hvordan man skal overkomme den økonomiske krise. Min personlige ambition som ny formand er, at ICCP-komitéen kan være med til at præge generalsekretærens indspil i blandt andet den type af diskussioner. Den digitale udvikling er helt afgørende for at sikre innovation, vækst og velfærd i samfundet,« siger Jørgen Abild Andersen med familiefotoet fra Pittsburgh-topmødet af blandt andre USAs Barack Obama, Frankrigs Nicolas Sarkozy, EUs José Barroso, Tysklands Angela Merkel og OECDs generalsekretær Angel Gurría som billede på betydningen af Organisationen til Økonomisk Samarbejde og Udvikling.

Han mener, at OECD måske er den internationale organisation, som mest håndfast ser IT som et meget vigtigt middel til at løse verdens klimaudfordringer, sådan som det blev drøftet over to dage på OECD-konferencen om grøn IT i Helsingør i maj i år.

»IKT står for to procent af CO2-udslippet i verden men kan bruges som et effektivt redskab til at reducere udslippet i alle øvrige sektorer, som tegner sig for de andre 98 procent,« understreger han.

Åben og imødekommende indstilling

Jørgen Abild Andersen glæder sig over at have prøvet at være formand for andre internationale fora tidligere.

»Det handler om at have en personlig og positiv tilgang til tingene. Jeg tror grundlæggende, at en åben og imødekommende indstilling til andre mennesker og viljen til at lytte er det bedste udgangspunkt for succes. Og jeg er helt på det rene med, at jeg ikke uden videre kan forvente at komme igennem med alle mine synspunkter og prioriteter. Det bliver en kæmpe udfordring at forsøge at samle gruppen af OECD-lande,« siger den kommende formand.

Fem vigtige punkter

Han håber dog at kunne føre de danske tanker på området ud i verden. Der er fem vigtige punkter på hans liste, og han tror, at der er klangbund for dem alle.

Den elektroniske infrastruktur skal være i verdensklasse - ikke kun på bredbånd, IT-systemer skal også arbejde med åbne standarder og kunne snakke med hinanden. Samtidig skal flest muligt deltage digitalt, ellers kan den digitale udvikling ikke tage fra. Den kommende formands vurdering er, at Danmark ligger rigtigt godt med.

Et tredje punkt er sikkerhed og beskyttelse af privatlivets fred, som står meget højt på dagsordenen og har længe været på OECDs radar.

»Det er desuden en vigtig opgave at understøtte at få nyttigt og vigtigt indhold ud på nettet, så det bliver attraktivt for borgere og virksomheder at bruge det. Borger.dk og virk.dk er gode danske eksempler på det. Desuden skal offentlige data sættes i spil, og det kan give splinternye, offentlige og private indholdstjenester med et enormt potentiale. EU skønner, at markedet for genbrug af offentlige data er 27 mia. euro værd,« siger han.

Det femte område er grøn IT, som Danmark med konferencen i Helsingør har gjort sig kendt på.

»Alt i alt er valget af en dansk formand en vældig fjer i hatten for Videnskabsministeriet,« siger Jørgen Abild Andersen.

To andre danske formænd

Valget af Jørgen Abild Andersen gælder for 2010, men der er tradition for, at formanden genvælges.

To danskere beklæder formandsposter i OECD. Bo Smith, der er departementschef i Beskæftigelsesministeriet, er formand for ELSAC (Employment, Labour and Social Affairs Committee), mens Jan Hendeliowitz, regionsdirektør i Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland, er formand for LEED (Co-operate Action Programme on Local Economic and Employment Development).