Pyntegrønt eller stedsegrønt?

»Grøn IT« er et modeord uden nødvendigvis meget indhold, siger flere deltagere på den store OECD-konference i Danmark. Hver tredje danske IT-chef mener også, at det handler om at være politisk korrekt - selv om de bevisligt kan spare mange penge på at skifte.

Alle taler om grøn IT - men er det pyntegrønt eller stedsegrønt? Foto: Steffen Ortmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Spørgsmålet er, om det er pyntegrønt eller stedsegrønt...«

Sekretariatschef i den statslige Elsparefonden, Göran Wilke, rammer fint hovedet på sømmet, mener adskillige deltagere, som Business.dk har talt med på den store OECD-konference om grøn teknologi, som holdes i Helsingør i disse dage.

»Der er meget buzzword over grøn IT i øjeblikket. Man kan tage de hurtige gevinster ved at spare strøm, og dem får man automatisk, når de fleste firmaer efter tre-fem år alligevel skifter deres IT-udstyr ud. Men det rigtigt grønne, som er det store potentiale, er sværere at udnytte, og der er ingen efterspørgsel på præcis det,« siger en konsulent fra et af de større danske konsulenthuse, som lever af at rådgive danske virksomheder om grøn IT.

En deltager fra den danske telebranche supplerer:

»Der er megen varm luft i denne CO2-snak,« siger han.

Alle er dog enige om, at det vil ændre sig - spørgsmålet er hvornår.

Hver tredje IT-chef: Politisk korrekt

De umiddelbare meldinger passer fint til en helt ny undersøgelse, som Elsparefonden har fået analysefirmaet Sermo til at lave:

En tredjedel af de danske IT-chefer mener, at grøn IT blot handler om at være politisk korrekt.

Sermo har spurgt 175 IT-chefer i offentlige og private virksomheder om deres holdning til energieffektiv IT. Blandt de private IT-chefer mener hele 35 procent, at grøn IT handler om politisk korrekthed. Blandt offentlige IT-chefer er det 27 procent.

Der kan ellers spares betydelige summer på at tænke grønt. Elsparefonden har selv beregnet, at en enkelt, energivenlig PC bruger for cirka 200 kroner mindre strøm om året end en almindelig PC. En energivenlig server kan spare omkring 650 kroner årligt. En virksomhed med 85 computere og fem servere kan derfor skære omkring 20.000 kroner årligt af elregningen, hvis strømslugerne ryger på porten.

Derfor ærgrer Elsparefonden sig over, at fordommene står i vejen for fornuftige investeringer.

Læs mere:
Elsparefondens indkøbsvejledningen


Elsparefondens indkøbsværktøjer