Store navne hertil for at tale grøn IT

Deltagere fra foreløbig 20 lande kommer sidst i maj til Danmark til den største, internationale konference om grøn IT, arrangeret af OECD.

Kronborg i Helsingør danner rammen om festmiddagen op til den store OECD-konference om grøn IT på Hotel Marienlyst i slutningen af maj. Foto: Keld Navntoft, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foreløbig er der indskrevet talere og deltagere fra 20 lande til den første - og største - internationale konference om grøn IT, som holdes i Danmark senere på måneden.

OECD (Organisationen til Økonomisk Samarbejde og Udvikling) samler beslutningstagere på højt niveau fra hele verden på Hotel Marienlyst i Helsingør 27.-28. maj for at drøfte grøn ITs muligheder for at påvirke klimaforandringerne i positiv retning. OECD er etableret i 1961 og har 30 medlemslande, heriblandt Danmark. Organisationen har en stab på 2.500 mand og udsender omkring 250 nye rapporter om året.

Direkte net-TV

Der ventes op til 300 deltagere, og samtlige ind- og oplæg sendes ud direkte på Internet, så ikke-deltagere kan følge med. Det er der også et grønt aspekt i, så rejser undgåes.

IT står for to procent af al verdens udledning af CO2 - samme mængde, som flyselskaberne brænder af. Derfor er målet med konferencen at udvikle strategier, der tænker IT ind i klimaforbedringer og få gjort selve IT-anvendelsen grøn. Der kommer næppe en fin, officiel erklæring ud af konferencen, men indsparkene vil stadig klinge som ekko, når Danmark 7.-18. december er vært for den helt store FN-klimakonference i Bella Center i København.

Stort fodarbejde

Konferencen kom i stand på dansk initiativ, da IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet noterede sig OECDs interesse for emnet. Ved gedigent fodarbejde er konferencen blevet lagt i Danmark, hvor IT- og Telestyrelsen nu står for det praktiske med hjælp fra et konferencefirma. Selve programmet og indholdet svarer OECD dog for.

Ihærdigt benarbejde gennem nogle måneder har senest sikret Finlands tidligere statsminister og nuværende topchef i den finske mobilgigant Nokia, Esko Aho, på talerlisten. Den tæller os blandt andre Microsofts miljøstrategichef, IBMs europæiske topchef og topledere fra de sydkoreanske telemyndigheder, den Internationale Telekommunikationsunion (ITU), det hollandske økonomiministerium og den norske IT-ministers særlige rådgiver.

Adskillige danske talere

Danmark stiller med Jens Moberg, administrerende direktør for elbilselskabet Better Place Denmark og tidligere topchef i Microsoft, med IT- og Telestyrelsens direktør Jørgen Abild Andersen, med administrerende direktør for e-Boks Henrik Andersen, med vicedekan på Københavns Universitet Katherine Richardson, med sekretariatschef i Elsparefonden Göran Wilke, med IT-direktør i DONG Energy Michael Moesgaard, med Videnskabsministeriets departementschef Uffe Toudal Pedersen og med videnskabsminister Helge Sander (V), som åbner konferencen sammen med OECDs generalsekretær Angel Gurría.

De danske oplægsholdere er ikke valgt, fordi de er danske. De er udvalgt af OECD. »Der er ingen tvivl om, at Danmark med konferencen er med til at gøre grøn IT til en tendens, og det kan vi være stolte af. Schweiz, Tyskland og Holland har allerede været inspireret af vor handlingsplan for grøn IT,« siger Henrik Kjær, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen, som står for den danske planlægning af arrangementet.

Læs mere: www.green-ict.dk
Læs om konferencen og dens program (på engelsk)

www.itst.dk/filer/Publikationer/Handlingsplan-for-groen-it-i-Danmark/index.htm
»Handlingsplan for grøn IT i Danmark« (Videnskabsministeriets handlingsplan)