OECD: Lave priser gør det svært at være grøn

Større synlighed og lettere adgang til at se, hvad man sparer, vil få flere til at spare på energien, mener OECD.

Finlands tidligere statsminister og nuværende Nokia-direktør Esko Aho (til venstre) drøfter IT- og telekommunikationens muligheder for at nedsætte verdens CO<sub>2</sub>-udslip med videnskabsminister Helge Sander (i midten) og OECDs generalsekretær Angel Gurría på den store konference i Helsingør i disse dage. Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for meget fokus på, at IT- og telebranchen selv skal blive grønnere, og for lidt på, at moderne teknologi kan bruges i alle brancher til at forbedre økonomien og mindske klimakrisen.

Det viser en undersøgelse, som OECD (Organisationen til Økonomisk Samarbejde og Udvikling) har foretaget af 92 initiativer. Over to tredjedele er direkte rettet mod at gøre selve IT-udstyret grønnere i stedet for at bruge teknologien mere fornuftigt.

»Selvfølgelig er det vigtigt, at f.eks. bærbare computere bruger mindre strøm - så vil vi bruge dem mere. Men IT- og telebranchen har et relativt lille CO2-forbrug, og teknologien kan bruges til at forbedre andre brancher. Der kan gøres meget mere for f.eks. at forbedre trafikstyringen i byerne, gøre elektricitetsdistributionen bedre o.s.v. - ting, der har større indflydelse. Teknologien spiller en stor rolle, og god software og gode målere vil kunne gøre stor forskel. Prissignalerne i øjeblikket er bare ikke gunstige for at få folk i gang. Vi ved alle, at priserne vil stige, men nu er de lave, og det giver intet incitament til at gå i gang,« siger Graham Vickery, leder af OECDs strategikontor for videnskab, teknologi og industri, til Business.dk.

Konkrete bud

OECD står for den todages konference, som holdes i Helsingør onsdag og torsdag med deltagelse fra 25 lande og med fokus på at udnytte den moderne teknologi til at bekæmpe klimakrisen.

Det budskab vil blive bragt videre, når de 30 OECD-landes finans-, udenrigs- og handelsministre mødes i Paris 24.-25. juni.

»Her skal OECD have mandat til at udarbejde en bred, grøn vækststrategi. Det bliver en chance for at tænke dybere, for det skal ikke blot være en analyse. OECD skal komme med konkrete anbefalinger,« siger Graham Vickery.

Frem med de gode eksempler

Regeringerne kan føre an ved at foregå som et godt eksempel.

»Den offentlige sektor kan selv forbedre sig og bruge smartere systemer. Derudover kan den sikre bedre oplysning ved at dele viden. Erfaringer fra Japan viser, at 99 procent af befolkningen kender de måleinstrumenter, som stilles til rådighed for f.eks. at måle energiforbruget, så det virker. Hvis folk let har adgang til måleinstrumenter og kan se, at de faktisk sparer penge, vil de også bruge dem,« siger han.

Derudover kan det offentlige spille en vigtig rolle ved at støtte forskning og udvikling, bidrage til forbrugerkampagner, sætte nye forsøg i gang og støtte infrastrukturen - i Danmark f.eks. vindmølleenergi.

»Danmark er et meget godt eksempel. Her gør regeringen noget, I har DONG Energy og nu også Better Place (der skal fremme brug af elbiler i Danmark, red.). Hvis hele verden blot kunne være mere som Danmark...,« siger Graham Vickery.