Microsoft: Klare krav - og fart på!

Verdens største softwarefirma efterlyser klarhed over, hvordan virksomheder indrapporterer deres CO2-forbrug. Microsoft vil skære sit eget udslip ned med 30 procent. Elsparefonden opfordrer til større synlighed.

Her lytter koreaneren Taegun Hyung(tv), Finlands fhv. præsident Esko Aho(im) og videnskabsminister Helge Sander til et indlæg på OECD-konferencen i Helsingør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nu skal der sammenhængende handling, så aktiviteterne hos både private og det offentlige kommer op i fart, og så flere og flere kommer med. Nu skal det ikke bare være noget, vi taler om - nu skal det tilgåes taktisk. Og lad os få nogle standarder for, hvordan alle virksomheder indrapporterer deres CO2-forbrug. Selv om vi har gjort en stor indsats, er vi stadig ikke sikre på, om vi gør det godt nok.«

Efterlysningen kommer fra IT-giganten Microsofts øverst ansvarlige for miljøspørgsmål, Rob Bernard, som er på talerlisten på OECD-konferencen i Helsingør om grøn IT- og teleteknologi.

»Microsoft har sat sig for at nedbringe CO2-udslippet med 30 procent i 2012 - og hvis vi skal nå det mål, skal vi rykke hurtigt. Vi skal rejse 20 procent mindre og bruge 10 procent mindre elektricitet i hver eneste Microsoft-afdeling. I stedet for rejser bruger vi teknologien,« siger Rob Bernard til Business.dk.

Pyntegrønt eller stedsegrønt?

Microsoft har også netop indgået aftale med den danske Elsparefonden om at spare 10 procent energi på kontoret i Hellerup. Elsparefondens sekretariatschef, Göran Wilke, glæder sig over, at det nu tages seriøst at spare energi og dermed hjælpe klimaet.

»Det er ekstremt vigtigt, at der vises ansvar. Alle forsøger at kommunikere, at de er grønne. Spørgsmålet er, om det er pyntegrønt eller stedsegrønt. Derfor kontrollerer vi, at målene overholdes. For når man først gør det synligt, bliver det vedkommende. Der skal være simple mål, som også journalister kan undersøge,« siger Göran Wilke.

Halvdelen af de statslige myndigheder har nu aftaler med Elsparefonden, og f.eks. kan energiforbruget på statsministerens kontor følges time for time på et netsted.

Ryk til et koldere sted

Microsoft har omfattende forskning i gang på miljøområdet.

»Hvorfor skal man egentlig sætte servere i bygninger? I datacentre stammer over 50 procent af alt energiforbrug fra alt muligt andet, især nedkøling. Så vi har prøvet at indrette serverrum i containere i Irland. Her udnytter man samtidig de lavere temperaturer og vinden til naturlig afkøling,« forklarer Rob Bernard.

Dertil kommer, at Microsoft forsøger at gøre sine egne softwareprodukter mindre strømkrævende. Endelig har Microsoft for nylig lagt et gratis program ind i sin Navision-/Dynamics-software, som bruges til virksomhedsstyring. Det samler alle oplysninger om elregningerne og gør det muligt at beregne, hvordan man køber billigere strøm.

Endelig begynder man at bruge programmer, der ligger på nettet i stedet for at have alt på sin PC.

»Også aktionærerne forventer, at man gør noget, og tolerancen bliver mindre,« siger Rob Bernard, der dog ser et stort problem i, at kun 15 procent af de IT-folk, han taler med i andre virksomheder, rent faktisk kender størrelsen af elregningen.