Højrentebank kandidat til at blive overtaget

Kursen på Northern Rocks aktier er styrtdykket, og nu tales der om, at den britiske bank er kandidat til at blive overtaget af storbanken HSBC.

Northern Rock blev kendt i Danmark tidligere på året, da banken åbnede en afdeling i Danmark og tilbød markedets bedste rente på opsparing. Men Northern Rock er blevet hårdt ramt af den kreditkrise, der har ramt boligmarkedet i USA, selv om banken kun i begrænset omfang er direkte eksponeret mod det amerikanske marked.

Northern Rock er først og fremmest en bank, der låner ud til boliger i Storbritannien, og banken har derfor et stort indlånsunderskud. Det er en af årsagerne til, at banken har åbnet en opsparingsafdeling i Danmark for på den måde at blive mindre afhængig af kapitalmarkedet.

Northern Rock stod for hver femte nye boliglån i England i første halvår, men kreditkrisen har øget prisen på penge, og da Northern Rock er baseret på at låne penge i kapitalmarkedet til en lavere rente, end der tages for at låne ud til boligejerne, er banken hård ramt af stigende priser på funding.

Forleden meddelte ledelsen, at indtjeningen er lavere end forventningerne, og det sendte straks aktien ned med 12 procent. Siden årsskiftet er selskabets aktier, der er noteret på børsen i London, faldet med næsten 40 procent.

Danske kunder har sat cirka tre milliarder kroner ind på en konto hos Northern Rock, der i øjeblikket tilbyder 5 procent i rente. Den britiske bank er omfatter indskydergarantifonden i Danmark. Det betyder, at indskud op til 300.000 kr. er sikret, hvis banken må lukke.