Historisk pilotstrejke rammer tusindvis af rejsende

Utilfredse piloter hos flyselskabet British Airways er udvandret, og flyene hober sig derfor op i de engelske lufthavne. Det påvirker flere tusind flyrejser og passagerer over de næste par døgn, heriblandt også danske rejsende.

De britiske piloters strejke betyder, at 145.000 passagerer om dagen ikke vil komme i luften, mens flyselskabet British Airways står til at tabe 320 mio. kr. for hvert døgn, der går. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL

Tusindvis af fly holder stille på jorden ved de britiske lufthavne Heathrow og Gatwick, og det påvirker danske rejsende mandag morgen.

Hos flyselskabet British Airways har op mod 4.000 piloter nemlig nedlagt arbejdet natten til mandag. Det skriver Financial Times.

For københavnske rejsende betyder det, at alle 12 British Airways-fly, der skulle flyve mellem København og London i dag, er blevet aflyst. Passagerer må derfor søge alternative ruter for at komme enten ind eller ud af den britiske hovedstad.

I de engelske lufthavne tæt på London er der kamp om parkeringspladserne, idet de stillestående fly hober sig op. Omkring 1.700 fly skulle være tilbageholdt, og derfor lander flyene ikke på engelsk jord i de 48 timer, som strejken er varslet til at vare.

Piloternes udvandring sker, efter at der er gået hårdknude i lønforhandlingerne mellem piloternes fagforening, Balpa, og British Airways. Stridighederne om piloternes løn har stået på i ni måneder.

»Helt fundamentalt har British Airways-piloterne tabt tilliden til deres ledelse på grund af nådesløse lønnedskæringer,« siger Brian Strutton fra fagforeningen Balpa.

Historisk strejke koster dyrt

Det er første gang i det britiske flyselskabs historie, at en strejke har påvirket både selskabet og kunderne så voldsomt. 145.000 passagerer om dagen vil ikke komme i luften med de røde fly, mens det koster selskabet 40 mio. pund, svarende til omkring 320 mio. kr., for hvert døgn, strejken står på.

»Strejken vil koste selskabet væsentligt mere, end de nødvendige investeringer for at afslutte striden ville have gjort. Det er ved at være tid til at sætte sig ved forhandlingsbordet og sammensætte et seriøst tilbud, så konflikten kan afsluttes,« siger Brian Strutton fra Balpa.

Piloterne har afslået British Airways' første tilbud om en lønstigning og forlanger et bedre tilbud. En gennemsnitlig pilot, der styrer flyene for det britiske selskab, tjener i øjeblikket 750.000 kroner om året. Piloterne kæmper nu for at få både feriegoder og en højere løn tilbage.

British Airways har oplyst, at de er klar til at genoptage lønforhandlingerne og finde en løsning.

Flyene skulle igen være i luften mellem København og London fra onsdag morgen, medmindre piloterne forlænger strejken. British Airways' fly i resten af Europa ser lige nu ud til at lette og lande som planlagt.

De britiske piloter truer med at udvandre endnu en gang 27. september, hvis konflikten ikke bliver løst inden for de næste par uger.