Her gemmer IKEA-stifter sine milliarder

IKEA-stifteren Ingvar Kamprad har gemt over 100 milliarder svenske kroner i skatteparadiset Liechtenstein. Her ligger også den totale kontrol over imperiet, som Kamrad påstår han har skænket bort.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kender alle IKEAs møbler. Men kun få kender hemmeligheden bag den svenske milliardforretning. Hvor er de mange milliarder i overskud blevet af? Og hvem har egentligt kontrollen? Det mener den svenske TV-station SVT1 nu, at den har afsløret.Ifølge TV-stationens udsendelse, der sendes i aften, så gemmer IKEA-stifteren Ingvar Kamprad 100 milliarder svenske kroner i en tophemmelig stiftelse i skatteparadiset Liechtenstein. Her ligger også kontrollen over det livsværk, som stifteren påstår, at han har skænket væk. Den mystiske IKEA-stifter har tilsyneladende gjort alt for at mørklægge sandheden om sit imperium.

30 års hemmeligheder


I over 30 år har Ingvar Kamprad givet udtryk for, at han har skænket hele IKEA væk og hævdet, at han ikke længere kontrollere møbelgiganten, der har indtaget det meste af verden.Men sandheden er ifølge TV-stationen, at alle varehuse og virksomheder siden 1982 har været samlet i den hollandske koncernen "Ingka Holding BV", der ejes af stiftelsen "Stichting Ingka Foundation".

Samtlige rettigheder til IKEA-konceptet - deriblandt alle produkterne - kontrolleres af søsterkoncernen "Inter Ikea Systems". Hvert enkelt IKEA-varehus betaler derfor en afgift på tre procent af omsætningen til Inter Ikea, der er registreret i Luxemburg. Alene siden 2000 er der flydt næsten 50 milliarder svenske kroner denne vej.Men hvem der i virkeligheden ejer Inter Ikea har længe været uklart, selv om alle har taget det for givet, at det var kontroleret af familien Kamprad. Nu påstår svensk tv så, at de har sporet Inter Ikeas ejere til en anden stiftelse i Liechtenstein, som giver familien Kamprad fuldstændig kontrol over Inter Ikea..

Milliarder uden om skatten

Ifølge TV-stationen, så findes der i denne stiftelse over 100 milliarder svenske - ubeskattede - kroner, som IKEA-varehusene gennem årene har indbetalt i royalty.Stadig ifølge TV-stationen, så afsløres de reelle ejerforhold i IKEA inddirekte gennem den ændring af skattereglerne i Luxemburg, der fandt sted forrige år. I den forbindelse skulle Ingvar Kamprad have flyttet et af sine selskaber til de Hollandske Antiller, og samtidig tømt det for penge - på nær 19 milliarder svenske kroner. Disse penge er siden blevet sporet til stiftelsen i Liechtenstein.Det er således i stiftelsen ved navn "Interogo", at magten over Ikea ligger. Den blev grundlagt for over 20 år siden i al hemmelig. Og den havde sikkert fortsat været en hemmelighed, hvis ikke skatte- og bankreglerne i skatteparadiset Luxemburg var blevet ændret, mener TV-stationen.

I programmet, som sendes på svensk TV i aften, afviser Ingvar Kamprad at kommentere oplysningerne.