Her er posten, der antyder et farvel til Danske Banks topchef-vikar

Jesper Nielsen har i april fået en formandspost i porteføljen, der næppe er forenelig med en fremtidig rolle som topchef for Danske Bank.

Jesper Nielsen blev helt tilbage i oktober sidste år udnævnt som midlertidig topchef for Danske Bank, da Thomas Borgen endegyldigt var fortid i landets største bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Formanden for Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) er de sidste knap 30 år gået på skift mellem Danske Bank og Nordea. Men aldrig har det været en topchef, der også har varetaget formandsposten i foreningen. Indtil nu.

Danske Banks midlertidige topchef Jesper Nielsen blev i april valgt som ny formand, efter at den siddende formand, Henriette Fenger Ellekrog, skiftede sin stilling som HR-direktør i Danske Bank ud med en tilsvarende stilling i Ørsted.

Dermed bliver han den første topchef, der også er formand i FA.

Peger i retning af den gamle rolle

Headhuntere, som Berlingske har talt med, mener, at Jesper Nielsen ikke kan være i spil som topchef for Danske Bank, og at hans udnævnelse til formand for FA blot understreger dette.

Årsagen skulle være, at Finanstilsynet ikke kan godkende Jesper Nielsen, når det heller ikke var muligt at få den unge kronprins, Jacob Aarup-Andersen, godkendt. Jesper Nielsen har den samme udfordring med manglende bankerfaring på direktionsniveau.

Formandsposten i FA skulle derfor passe meget godt med, at Jesper Nielsen på sigt skal tilbage til sin rolle som ansvarlig for privatkundeforretningen i Danske Bank.

Men John Lohff, der er headhunter og partner i Lohff Management Consultants, vil dog ikke afskrive vikaren fra Haslev.

»Så længe der ikke er fundet en anden, er Jesper Nielsen i spil som Danske Bank-topchef. Men så tager han den her post. Hvis han bliver fast topchef, så må han fratræde formandsposten,« siger John Lohff.

Genkendelige forandringer

I et skriftligt svar forholder Jesper Nielsen sig ikke til betydningen af formandsposten i relation til topchefstillingen i Danske Bank. Han understreger, at FA spiller en vigtig rolle i lyset af de mange forandringer, sektoren står over for.

»Forandringer, som jeg jo også genkender fra min hverdag i Danske Bank. Formandsposten går typisk på skift mellem de større institutter herhjemme, og det ansvar påtager vi os gerne som landets største bank. Det er en spændende opgave, som jeg glæder mig til at tage del i,« skriver han til Berlingske.

Han peger endvidere på, at der ganske rigtigt er så rigeligt med øvrige direktører i Danske Banks koncernledelse, der kunne overtage formandsposten i stedet for Jesper Nielsen. Ser man bort fra Henriette Fenger Ellekrogs midlertidige afløser på HR-direktørposten, Anne Knøs, er der otte andre direktører i ledelsesgruppen.

»Der er mange andre Danske Bank-direktører at tage fra. Så jeg kan godt forstå ræsonnementet i forhold til at det skulle pege i retning af en anden end Jesper Nielsen,« siger John Lohff.

Ikke nødvendigvis et svaghedstegn

Jesper Nielsen blev udnævnt som midlertidig topchef for Danmarks største bank i begyndelsen af oktober, da der endegyldigt blev sagt farvel til Thomas Borgen. Nu er der gået et halvt år, uden at der er fundet en permanent afløser. Det kan på den ene side bestyrke Jesper Nielsens chancer for at få fjernet »midlertidig« fra jobtitlen, men det kan også betyde, at han kan risikere at blive topchefen, man kunne få, og ikke topchefen man ville have.

»Det kan tolkes i begge retninger. Man kan også sige, at Jesper Nielsen er og har været oppe imod et stærkt felt, så han er blevet matchet mod de bedste. Det er ikke nødvendigvis et svaghedstegn,« siger John Lohff.

Flemming Poulfelt, der er professor i ledelse ved Copenhagen Business School, mener ikke, at der kan være nogen tvivl om, at bestyrelsen ville have en anden topchef ved roret end Jesper Nielsen. Ellers havde man udpeget ham.

»Men det har så vist sig at være en sværere øvelse end ventet. Mit bud er, at det også især har handlet om signalværdien i at få en ny direktør ind. En ny start og nyt momentum,« siger han og fortsætter:

»Jo længere tid, der går, uden at det sker, jo mere peger pilen på, at det ikke kan lykkes for bestyrelsen at finde en mere kvalificeret topchef end Jesper Nielsen. Og det er også en cadeau til ham.«