Eksperter om afvist Danske Bank-topchef: »En sensationel ydmygelse«

Finanstilsynets afvisning af Jacob-Aarup Andersen som ny topchef i Danske Bank sætter bestyrelsen under massivt pres, vurderer flere eksperter.

Finanstilsynet har afvist Danske Banks foretrukne kandidat som ny topchef. Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, tilsynets tilkendegivelse til efterretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er en fuldstændig uhørt situation, at Danske Bank har fået nej til at ansætte Jacob Aarup-Andersen som ny administrerende direktør.

Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter, efter at Finanstilsynet har afvist Danske Banks eneste interne kandidat til jobbet som ny topchef i banken.

»Jeg opfatter det her som sensationelt. Det er en ydmygelse, at Finanstilsynet undsiger Danske Bank. Bestyrelsen har åbenbart ikke været dygtig nok til at passe sit arbejde,« siger professor i ledelse Anders Drejer fra Aalborg Universitet.

Ifølge Danske Bank har Finanstilsynet afvist bestyrelsens foretrukne kandidat Jacob-Aarup Andersen med den begrundelse, at »der er behov for længere tids erfaring, herunder med visse af Danske Banks forretningsområder«. Og det er højst usædvanligt, påpeger Anders Drejer.

»Jeg kan ikke huske noget fortilfælde. Hvis ikke resten af bestyrelsen var fuldstændig med på beslutningen, så stopper festen for Ole Andersen (Danske Banks bestyrelsesformand, red.). Han er en presset mand,« vurderer ledelseseksperten.

Thomas Borgen trak sig som topchef for Danske Bank i september på grund af skandalen om hvidvask. I oktober blev Jesper Nielsen udpeget som midlertidig direktør, men det var altså meningen, at Jacob Aarup-Andersen skulle overtage Thomas Borgens stilling permanent.

Onsdag oplyser formand Ole Andersen i en meddelelse, at det var en enig bestyrelse, der støttede Jacob Aarup-Andersen som ny topchef vel vidende, at der er visse områder, hvor det kunne have været ønskeligt med længere tids erfaring.

»Bestyrelsen tager Finanstilsynets tilkendegivelse til efterretning,« lyder det fra Ole Andersen.

Ifølge Jesper Lau Hansen, juraprofessor ved Københavns Universitet, viser Finanstilsynets afvisning af Jacob Aarup-Andersen, at Danske Banks bestyrelse har fejlvurderet situationen.

»Det er meget overraskende, at Danske Banks skøn har været forkert. Det er selvfølgelig en ubehagelig overraskelse for bankens bestyrelse, fordi den viser, at dens forståelse af, hvad Finanstilsynet ønsker, ikke er korrekt,« siger Jesper Lau Hansen.

Juraprofessoren vurderer, at tilsynets afvisning kan skyldes to ting:

»Afvisningen kan skyldes, at Danske Bank ikke har taget hvidvasksagen tilstrækkeligt alvorligt. Eller også kan den skyldes, at Finanstilsynet har stillet nogle højere krav, end man ellers ville stille,« siger Jesper Lau Hansen.

Lars Krull, bankforsker og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, mener, at Danske Bank har skudt sig selv i foden ved at søge Finanstilsynet om at godkende Jacob Aarup-Andersen. Han vurderer, at Finanstilsynet ikke har ønsket at godkende Danske Banks kronprins, fordi tilsynet ikke vil afskære sig fra muligheden for senere at kunne kritisere valget.

»Det er forfærdeligt at være Jacob Aarup-Andersen, fordi han måske var egnet, men blev fundet for let, fordi Danske Bank valgte at søge en forhåndsgodkendelse,« siger Lars Krull.

Danske Bank oplyser, at bankens bestyrelse er i dialog med andre potentielle kandidater til CEO-positionen. Jesper Nielsen fortsætter som midlertidig topchef, indtil en permanent løsning er fundet.