Danske Bank i stor nedtur: Overskud dykker med seks mia kr

Danmarks største bank måtte ikke blot sige farvel til sin topchef og bestyrelsesformand i 2018 - der røg også adskillige milliarder væk fra bundlinjen i et hårdt regnskabsår.

Danske Bank præsenterer fredag årsregnskab efter et år, hvor banken har været hårdt ramt på image- og ledelsesfronten som følge af den enorme hvidvaskskandale. Heller ikke regnskabet er positiv læsning for investorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2018 har været et hårdt år for Danske Banks aktionærer, der har måttet se deres markedsværdien af landets største bank dykke med 47 procent. Fredag morgen har Danske Bank offentliggjort årsregnskabet for 2018, og det er ikke opmuntrende læsning for de hårdt prøvede investorer.

Omsætningen er faldet med otte procent til 44,4 mia. kr., mens omkostningerne er steget med 10 procent til 25 mia. kr. Den kombination er sjældent sund for bundlinjen, som da også tager et gevaldigt dyk. Resultatet efter skat falder således med 28 procent til 15 mia. kr. Det er meget langt fra forrige års rekordresultater.

Den store nedtur var dog ventet. Allerede kort før jul forsøgte Danske Bank således at nedjustere markedets forventninger til resultaterne for året. Nedjusteringen kom som følge af »udfordrende forhold på de finansielle markeder« i årets sidste tre måneder, hvilket ramte handelsindtægterne i banken.

Derfor regnede banken derefter med et resultat efter skat på omkring 15 mia. kr., hvor den tidligere forventning lå på 16-17 mia. kr. Lignende nedjusteringer har man set over en bred kam fra storbanker i Norden. Og handelsindtægterne endte da også med at tage et fald på hele 34 procent til 4,7 mia. kr., mens renteindtægter og gebyrindtægter blot faldt med hhv. et og to procent til 23,6 mia. kr. og 15,4 mia. kr. Alle tallene rammer i øvrigt plet i forhold til analytikernes estimater forud for regnskabet.

Øremærkede milliarder og kundetab

Men julens nedjustering kom så i øvrigt tre måneder efter den sidste nedjustering. I forbindelse med hvidvasksagen har Danske Bank valgt at donere 1,5 mia. kr. til en uafhængig fond, der skal bekæmpe økonomisk kriminalitet. Det medførte i september en nedjustering af forventningerne til bundlinjen fra 18-20 mia. kr. til de førnævnte 16-17 mia. kr. Og resultatet endte altså på 15 mia kr.

»Finansielt set var 2018 karakteriseret af fortsat vækst i de nordiske økonomier, og vi oplevede god efterspørgsel på lån, særligt inden for erhverv og boligfinansiering. Udviklingen på de finansielle markeder var året igennem dog præget af stor usikkerhed. Det påvirkede vores handelsindtægter, og sammen med stigende omkostninger – bl.a. relateret til Estlandsagen, donationen på 1,5 milliarder kroner og compliance – resulterede det i, at vi kom ud af 2018 med et lavere resultat, end vi havde forventet ved årets begyndelse,« siger Danske Bank-topchef Jesper Nielsen i regnskabsmeddelelsen.

Der står intet i regnskabet om bankens jagt på en ny topchef, så vikaren Jesper Nielsen kan fortsætte på bankens øverste post et stykke tid endnu. Mens der ikke er meget opmuntrende for ham i regnskabet, kan han dog glæde sig over en udlånsvækst på tre procent i løbet af året.

Hvidvaskskandalen, som Danske Bank kalder »Estlandsagen« - bliver ved med at trække spor. I årsregnskabet oplyser banken, at man udover den 1,5 mia. kr. store donation også øremærker yderligere milliarder som følge af sagen. På baggrund af »erfaringerne fra Estlandsagen« og efter »en fuld gennemgang« af bankens indsats og ambitioner på anti-hvidvaskområdet ved slutningen af året har bankens ledelse
besluttet
, at man over de næste tre år vil »skærpe indsatsen« for at skabe forbedringer på området.

»Vi har derfor øremærket op til to mia. kr. til investeringer på området,« står der i regnskabet.

Banken oplyser også, at den har haft en nettokundeafgang på 11.000 privatkunder i Danmark i løbet af året, svarende til 0,8 procent af bankens privatkunder i Danmark.

Derudover bekræfter banken også, at den ikke vil foretage aktietilbagekøb i 2019, men at man fortsat vil udlodde 40-60 procent af årets resultat. For året som helhed forventer banken at opnå et resultat i niveauet 14-16 mia. kr.