Handelsstande: Ny lukkelov er galimatias

Danmarks Handelsstandsforeninger raser over, at regeringen efter alt sandsynlighed vil lade alle butikker holde søndagsåbent fra 2012.

Læs mere
Fold sammen
Danskerne vil få dårligere varer, købmandsbutikker og små specialforretninger vil lukke og VKO vil tabe regeringsmagten til Socialdemokraterne. Omtrent sådan opsumerer Bent Arrebo Pedersen, formand for Danmarks Handelsstandsforeninger konsekvenserne af regeringspartiernes og Dansk Folkepartis ambitioner om at opgive lukkeloven.

Ifølge oplysninger Berlingske Business er nået frem til, vil den nuværende lukkelov blive erstattet af en såkaldt helligdagslovgivning i 2012, som betyder, at indkøbscentre kun er tvunget til at holde lukket 13 helligdage om året. For butikker med en omsætning under ca. 25 millioner kroner vil der være frit slag til at holde åbent alle årets 365 dage.

Bent Arrebo Pedersen hæfter på vegne af de danske handelsstandsforeninger ord som ”galimatias” og ”monopolforæring” til den store detailhandel på den lovændring.

”Over halvdelen af den danske befolkning får på sigt dårligere indkøbsmuligheder. Det er logik. Hvis en produktionsvirksomhed går fra at producerer fem en halv dag om ugen, men udvider produktionen til at fylde syv dage, så skal man gøre et eller andet drastisk,” siger han og udelader ingen tvivl om, hvem han tror, der vil blive offer for de drastiske ændringer.

”En pæn portion af butikkerne skal væk, og det bliver dem, som har svært ved at følge med syv dage om ugen, og det er dem i de mindre- og mellemstore byer, og dem på hele specialhandelsområdet. De kommer simpelthen i klemme,” fortsætter Bent Arrebo Pedersen.

Forudser regeringsskifte
Han er ikke i tvivl om, at hele VKO-blokken skyder sig selv i foden, hvis helligdagslovgivning bliver ført ud i livet.

”Det er en foræring til Socialdemokraterne i en valgkampssituation. Når først man begynder at grave dybere ned i, hvilke problemer der kommer som boomeranger af det her forslag, så vil man finde ud af, at det er alt for kortsigtet,” siger han.

”Det her er et mediestunt fra politiske ordfører, som ikke har tilstrækkelig begreb om, hvad de har med at gøre, og hvis det her kendetegner kvaliteten af deres ledelse af Danmark, så begynder man at blive lidt nervøs for, hvordan det kommer til at gå med Danmark.”