Lukkeloven står for fald

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen er klar til et opgør med den nuværende lukkelov, erfarer Berlingske Business. I 2012 vil lukkeloven formentlig blive erstattet af en helligdagslov og virksomheder med mindre omsætning kan holde åbent, når de vil.

Foto: Linda Henriksen. Ifølge Berlingske Business oplysninger vil den nuværende lukkelov blive erstattet af en såkaldt helligdagslovgivning i 2012, som betyder, at indskøbscentre kun er tvunget til at holde lukket 13 helligdage om året.
Læs mere
Fold sammen
Fremover skal det være slut med at blive mødt af en lukket butiksdør om søndagen. Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) vil i dag indkalde til et pressemøde, hvor hun gør op med lukkeloven i sin nuværende form, erfarer Berlingske Business.

Ifølge Berlingske Business oplysninger vil den nuværende lukkelov blive erstattet af en såkaldt helligdagslovgivning i 2012, som betyder, at indskøbscentre kun er tvunget til at holde lukket 13 helligdage om året. For butikker med en omsætning under ca. 25 millioner kroner vil der være frit slag til at holde åbent alle årets 365 dage.

Lene Espersen afviser at kommentere på oplysningerne, men Berlingske Business erfarer, at ministerens udspil vil lægge sig meget tæt op af et kompromis, som er forhandlet på plads bag lukkede døre i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv inden sommerferien.

Det lægger samtidig op til, at de nuværende 21 søndage, hvor butikkerne kan holde åbent gradvist hæves frem mod 2012.

Positiv liberalisering
Venstre og Dansk Folkeparti har længe været bannerførere for, at lukkeloven skal afskaffes helt. Derfor glæder Venstres erhvervsordfører Jacob Jensen sig over, at detailhandlen selv er nået til enighed om at sende den nuværende lukkelov på pension.

"Det lyder som en tilforladelig køreplan som udgangspunkt for de kommende politiske forhandlinger. Det er godt, at detailbranchen selv er nået frem til, at der bliver taget et stort opgør med den nuværende lukkelov, så danskerne får mere frihed til at købe ind. Men jeg vil stadig presse på for, at lukkeloven på længere sigt afskaffes helt," siger Jacob Jensen.

Dansk Folkeparti ser også helst, at der slet ikke lægges nogen begrænsninger på butikkernes åbningstider.

"Dansk Folkepartis holdning er, at lukkeloven fuldstændig skal afskaffes. Butikkerne skal selv have lov at åbne og lukke, når de har lyst. Og familierne skal kunne købe ind om søndagen, hvis de har lyst til det," siger erhvervsordfører Colette Brix.

De konservatives finansordfører, Mike Legarth vil ikke kommentere på det konkrete udspil forud for pressemødet i dag. Men han har i en kronik i gårsdagens Berlingske Tidende slået på tromme for at "lukke lukkeloven".

"Så jeg går ind for ethvert skridt i retning af fuld liberalisering af lukkeloven. Butikkerne skal være tilgængelige, og der skal være valgfrihed og fri konkurrence," siger Mike Legarth.

Fælles fodslag
I Dansk Erhverv har lukkeloven længe været et ømtåleligt emne, fordi de mindre købmænd har ønsket at bevare lukkeloven, mens Dansk Supermarked vil af med den. Alligevel ønsker Dansk Erhvervs adm. direktør Jens Klarskov ikke at kommetere på, at der endelig er opnået fælles fodslag blandt de store og små medlemmer fra detailhandlen.

Det er også sparsomt med kommentarer fra direktøren for De Samvirkende Købmænd (DSK) John Wagner. Han vil ikke kommentere på indholdet af kompromisforslaget, men nøjes med at konstatere, at han ikke forventer, at en fuldstændig afskaffelse af lukkeloven er på vej.

"Det tror jeg ikke vil blive politisk udmøntet i den kommende folketingssamling," siger John Wagner.

Ifølge Berlingske Business oplysninger er de butiksansatte i HK/Handel imod den yderligere liberalisering af lukkeloven. HK/Handel frygter, at det vil medføre butiksdød i provinsen med jobtab til følge. En bekymring, der deles af Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav, som mener, at der tages for lidt hensyn til de mellemstore byer og de mindre dagligvarebutikker. Han er desuden bekymret for, at mange familier med arbejde i detailhandlen vil miste muligheden for fælles samvær om søndagen.

"Vil vi virkelig have et samfund, hvor vi vil jage alle de butiksanstte på arbejde hver søndag? Jeg mener det vil være bedre at tage mere hensyn til det familieliv og foreningsliv, der udfolder sig om søndagen overalt i Danmark," siger Orla Hav.

Lukkeloven er gentagne gange blevet liberaliseret gennem de sidste 15 år. Senest i 2005, hvor butikkerne fik lov til at holde åbent op til 21 søndage om året. De resterende 31 søndage skal butikker med en årsomsætning over 30 millioner holde lukket.