Cepos begejstrede over ny lukkelov

Den bebudede afskaffelse af det meste af lukkeloven, henrykker Cepos. Tænketanken påpeger, at den slags reformer er nødvendige, hvis dansk velfærd skal sikres i fremtiden.

Foto: Lars Helsinghof Bæk.
Læs mere
Fold sammen
Et skridt i den rigtige retning - men stadig ikke godt nok.

Den liberale tænketank Cepos er begejstrede for den ændring af lukkeloven, som senere i dag vil blive præsenteret på et pressemøde. Ifølge Business.dks oplysninger vil forslaget indebære en afskaffelse af den nuværende lukkelov, men fastholde, at alle butikkerne skal have lukket 13 dage om året. Og det er 13 for meget, mener Cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

"Det vil betyde, at de mindre effektive butikker dør - og at de mere effektive butikker vil overtage. Og det er godt for produktiviteten - og vil skabe en bedre konkurrencesituation, hvor vi vil få billigere forbrugerpriser, hvilket igen giver mere velstand. Så det er bestemt et skridt i den rigtige retning," lyder hans vurdering.

Cepos udtrykte ellers tidligere tirsdag bekymring for nye OECD-tal, der viste at Danmark var faldet fra en sjetteplads til en plads som nummer 12 over nationer med mest velstand. Det fik Cepos til at efterlyse refomer - og en af disse kom før tænketanken selv ventede det, i form af tirsdagens lukkelovs-historie. Alligevel maner Mads Lundby Hansen til besindighed. "Det er vanskeligt at kvantificere, hvad en ændret lukkelov vil betyde isoleret set - og der er ingen grund til at overdramatisere det. Vi er også nødt til at åbne op for flere storcentre, og tage en række skattemæssige tiltag, samt at få nogle af de to millioner danskere på overførselsindkomster ud på arbejdsmarkedet, hvis vi for alvor vil op ad velfærdsranglisten," lyder budskabet.

Ændringen af lukkeloven sker efter forhandlinger med Dansk Erhverv, hvorfor det forventes, at ændringerne vil have en bred opbakning i detailhandlen.