Hackere sender færre »lammere« mod danske virksomheder

Antallet af angreb, der forsøger at lægge virksomhedernes internetforbindelse ned, falder, selv om hver eneste stadig rammes af mindst to forsøg hvert år. Men der foregår mange andre fordækte ting derude...

Mindst to gange om året bliver hver eneste dansk virksomhed forsøgt lagt ned af hackere, der kaprer computere med virus og får dem til at agere zombiehær og angribe bestemte netsteder, så de bukker under på grund af den ualmindeligt voldsomme trafik. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hver eneste dansk virksomheder blev sidste år udsat for mindst to angreb fra hackere, der forsøgte at lægge virksomhedens IT-systemer ned ved at bombardere internetsiden med trafik.

Det viser en trusselsrapport, som sikkerhedscenteret i landets største telekoncern, TDC, har udarbejdet. Rent faktisk falder antallet af angreb år for år. I 2013 blev hver virksomhed ramt 3,7 gange, i 2014 blev hver virksomhed forsøgt lammet 2,9 gange, mens det i 2015 var 2,4 gange.

I gennemsnit varer udmattelsesangrebene - i teknikerjargon kaldet DDoS - 33 minutter, men oftest rammes offeret af flere angreb efter hinanden, så lammelsen kan vare fra timer til hele dage.

Lille fald og med samme styrke som før

»Angrebene forekommer i forskellige varianter og sender så megen datatrafik til en virksomheds bredbåndslinie, at internetforbindelsen fuldstændig bliver lagt ned,« forklarer Lars Højberg, chef for TDC Security Operations Center.

Målingerne stammer fra virksomheder, som har købt TDCs sikkerhedspakke. Sikkerhedscenteret har analyseret et trecifret antal angreb.

»De positive observationer for 2015 er, at vi faktisk har set et lille fald i antallet af angreb, mens styrken i angrebene heller ikke er taget til. Vi har dog også set, at styrken i angrebene nu har nået et så højt niveau, at der ikke har været behov for at øge den for at lykkes med et angreb,« siger Lars Højberg.

Antallet af angreb var størst i begyndelsen af 2015.

Danmark under daglige angreb

Det er dog langtfra udelukkende udmattelsesangreb, som virksomhederne skal tage hånd om og beskytte sig mod.

»Desværre bliver det værre og værre. Angrebene bliver mere og mere professionelle. De statsstøttede angreb er meget professionelle, og de cyberkriminelle ligger lige derunder. Samtidig bliver de meget internationale, fordi de cyberkriminelle samarbejder. Men det er ikke kun cyberkriminelle, der angriber os. Vi ser flere og flere professionelle, traditionelle kriminelle i cyberspace. De ansætter hackere og cyberkriminelle til at angribe virksomheder. De nye mål er produktions- og transportbranchen,« sagde topchefen for IT-sikkerhedsfirmaet Kaspersky, Eugene Kaspersky, for nylig til Berlingske.

Og forsvarsminister Peter Christensen (V) fortalte på Folkemødet på Bornholm midt i juni til Berlingske, hvordan forsvarsministrene i NATO nu betragter cyberangreb som så alvorlige, at de kan betragtes som et angreb på linie med fysiske soldater, hvorfor alle lande skal komme til undsætning.

»Vi er dagligt under angreb - danske myndigheder, Forsvaret eller private virksomheder. Det er ikke en teoretisk diskussion. Det pågår lige nu og stopper aldrig, for vores samfund bliver mere og mere teknologisk,« sagde han.

Hans vurdering er, at Danmark ligger langt fremme og har en stor kapacitet sammenlignet med andre lande.