Hackerangreb på Danmark kan udløse NATO-reaktion

Den omfattende digitalisering af Danmark gør os udsatte for lammende hackerangreb, og derfor skal der fokus hos myndigheder og virksomheder på farerne, siger forsvarsminister Peter Christensen. Danske banker forbereder stor test af, hvor robust sikkerheden i finansverdenen er.

»Der kan hurtigt blive utroligt stille og utroligt koldt og mørkt i et land som Danmark, hvis nogen lukker for energiforsyningen, den finansielle sektor m.m. Så bliver hele samfundet lagt ned,« siger forsvarsminister Peter Christensen (V) om de daglige hackerangreb mod det danske samfund. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort hackerangreb på Danmark vil nu kunne betragtes som et angreb på hele NATO, og dermed vil cyberstyrker fra andre lande kunne sættes ind for at gå til modangreb. Samtidig forbereder de danske banker en stor afprøvning til efteråret af, hvor god sikkerheden i finansverdenen er.

Cyberangreb og cybersikkerhed er med forsvarsministrenes møde tirsdag i sidste uge kommet helt op på den politiske dagsorden, for det officielle Danmark er dagligt udsat for hackerangreb.

»Forsvarsministrene vedtog at gøre cyberangreb til et domæne og bruge NATO-samarbejdet her. Nu regnes cyberangreb på niveau med konventionelle angreb på NATO-kredsen. I yderste konsekvens kan det betyde, at ved et angreb, hvor nogen forsøger at lægge et andet land ned, så gælder solidaritetsforpligtelsen, så andre lande kommer og hjælper. Der kan hurtigt blive utroligt stille og utroligt koldt og mørkt i et land som Danmark, hvis nogen lukker for energiforsyningen, den finansielle sektor m.m. Så bliver hele samfundet lagt ned,« siger forsvarsminister Peter Christensen (V) til Berlingske.

Det stopper aldrig

Han har netop deltaget på Folkemødet på Bornholm for bl.a. at sætte fokus på cybersikkerhed.

»Vi er dagligt under angreb – danske myndigheder, Forsvaret eller private virksomheder. Det er ikke en teoretisk diskussion. Det pågår lige nu og stopper aldrig, for vores samfund bliver mere og mere teknologisk. Men sammenlignet med andre lande er vi langt fremme og har en stor kapacitet. Nu skal alle offentlige myndigheder have fokus på dette, og i tæt samspil med private virksomheder har vi en dialog om, hvad man skal gøre, og hvor fokus skal være. Vi kan jo ikke bestemme, hvad virksomheder skal gøre, men vi rådgiver og gør opmærksom på, hvis en virksomhed har betydning for infrastrukturen i Danmark, eller at vi kan se, at de er under angreb. Det ved virksomhederne ikke altid selv,« siger Peter Christensen.

Bankerne er dog yderst opmærksomme på truslerne.

»Vi bruger enorme ressourcer på sikkerhed, for forudsætningen er, at der er tillid til vores produkter. Rigtigt mange forsøger på forskellig vis at udnytte, at vi i dag er digitale, men indtil videre har vi været forskånet for store hændelser. Det særligt bekymrende er dog, at nu hænger hele infrastrukturen i Danmark sammen. Vi kan håndtere, hvis nogen skulle løbe med nogle penge fra en konto, men det er noget helt, helt andet, hvis nogen forsøger at lægge systemerne ned,« forklarer Ulrik Nødgaard, direktør i Finansrådet, som er de danske bankers interesseorganisation.

Stresstest og nyt varslingssystem

Derfor er Finansrådet sammen med Nationalbanken og Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste ved at forberede en test af sikkerheden på det finansielle område.

»Gerne til efteråret men senest i 2017 stresstester vi hele betalingsinfrastrukturen for at sikre, at der ikke er huller, og afprøve, hvordan vi reagerer, hvis nogen forsøger et angreb. Det er første gang, at det sker,« siger Ulrik Nødgaard.

Samtidig arbejder Finansrådet på at bygge et varslingssystem op.

»Hvis bank X angribes, skal det automatisk varsles til de andre banker. Vi vil gerne se, om vi kan lave et nordisk varslingssystem med alle store, finansielle institutioner, men lige nu løber vi det i gang i Danmark,« siger han.

En nylig lovændring gav CFCS udvidede beføjelser til at kunne stille krav til tele- og internetudbyderes IT-sikkerhed, men uden at udbyderne nødvendigvis kan få indblik i, hvad der ligger bag kravet. Både telebranchen og erhvervsorganisationer har påpeget, at der mangler gennemsigtig og en ordentlig kontrol.

»Jeg mener, at vi nu har fået det afgrænset meget i bekendtgørelserne efter en god dialog med branchen. Men det er klart, at myndighederne nogle gange kan stille krav uden nøjagtigt at kunne fortælle hvorfor. Det handler om at finde balancen mellem af skabe den nødvendige sikkerhed og de omkostninger, som det kan medføre,« siger forsvarsminister Peter Christensen.

Kræver fokus på direktionsniveau

Cybersikkerhed skal have langt mere fokus overalt, mener han.

»Mange danskere er ikke opmærksomme på, hvor skrøbelige vi egentlig er, når det kommer til måden, som vi har bygget samfundet op på. Cyberangreb er jo ikke synlige som en gammeldags, konventionel trussel. Derfor er debatten vigtig, især i forhold til at sikre, at virksomheder og offentlige myndigheder viser området opmærksomhed. Det er ikke kun IT-afdelingen, der skal gøre sig overvejelser. Det er på direktions- og ledelsesniveau,« siger forsvarsministeren.

Alle danskere bør dog altid tænke sig om.

»Det gør ikke noget, hvis man er skeptisk, når man anden dag i træk har vundet penge, hvis man bare lige sender CPR- og kontonummer!« lyder hans råd.