Grundfos-konkurrenter er i problemer

To af Grundfos’ store konkurrenter, amerikanske Xylem og tyske KSB, kæmper – ligesom Grundfos – for at finde nye vækstmuligheder. Strategiskifte står højt på dagsordenen.

Foto: Søren Bidstrup. Grundfos satser hårdt på USA og kan profitere af, at konkurrenterne er i knibe. Foto: Søren Bidstrup 
Læs mere
Fold sammen

Den danske pumpekoncern Grundfos er ikke den eneste pumpeproducent, der prøver at finde ud af, hvilket ben virksomheden skal stå på i øjeblikket.

Flere af konkurrenterne kæmper med at finde nye vækstmuligheder, efter at det store Øst- og Vesteuropæiske marked er gået i stå på grund af krisen i Rusland, samtidig med at konkurrencen fra billige producenter i Østen bliver stadig hårdere.

Det fremgår af de regnskaber for 2014, som to af Grundfos’ største konkurrenter har offentliggjort.

Amerikanske Xylem, der er børsnoteret i New York, voksede organisk med tre pct. til knap 26 mia. kr. Vækst i salget i Kina og på andre vækstmarkeder samt i USA har ifølge Xylem opvejet et svagt europæisk marked.

Xylems driftsindtjening voksede til gengæld 27 pct. til tre mia. kr. I 2015 forventer Xylem, at salget vokser en til tre pct. organisk, men at den rapporterede omsætning vil falde med fem til syv pct. på grund af ugunstige valutakurser.

Xylem indledte i 2014 et strategiskifte, som skulle styrke både eksekvering og innovation i virksom­heden. Processen fortsætter i 2015.

»I løbet af 2015 vil vi fortsætte med at styrke de kritiske dele af organistionen inden for kommerciel excellence, innovation og ny teknologi samt nye markeder for at øge væksten. Vi har forpligtet os til at styrke kulturen på tværs af organisationen, hvilket vil øge effektiviteten og gøre det muligt at fortsætte med at udvide marginer og geninvestere i vores forretning,« udtalte selskabets topchef Patrick Decker i forbindelse med offentlig­gørelsen af årsregnskabet 5. februar i år.

På den anden side af Atlanten, i Tyskland, har den børsnoterede tyske pumpeproducent KSB, der også har produktion i Danmark, offentliggjort foreløbige regnskabstal for 2014.

Selv om ordreindtagene voksede med 3,6 pct. i 2014, måtte selskabet se sin omsætning falde med 2,8 pct. til knap 16 mia. kr., primært på grund af modvind på valutamarkederne. KSB har endnu ikke offentliggjort tal for indtjeningen, men har yderst beherskede forventninger.

Selskabet sælger i modsætning til Grundfos ikke kun pumper, men er også store på ventilområdet. Det er imidlertid især udfordringer på pumpemarkedet og problemerne i og omkring Rusland, der har hæmmet væksten.

I 2015 forventer selskabet at både ordreindtag og omsætning vil vokse – uden at angive hvor meget. Selskabet er i gang med at revurdere sin strategi og var i øvrigt også igennem en fyringsrunde i efteråret ligesom Grundfos.

Den nye strategi skal identificere nye vækstmuligheder, men har allerede taget nogle initiativer til blandt andet at styrke salget. Det skal sparke nyt liv i væksten i det tyske firma, som for et par år siden købte den danske pumpevirksomhed T. Smedegaard i Glostrup.

Grundfos’ topchef, Mads Nipper, præsenterer årsregnskab og en ny strategi 6. marts i år.