Googles kassemester tager rygsækken og går

Internetgigantens finansdirektør, som har styret de seneste års kraftige udvidelser af Google-imperiet, har sagt op. Han vil ud at rejse.

Googles koncernfinansdirektør Patrick Pichette (nummer to fra højre) forlader internetgiganten for at rejse. Her ses han i november 2012 ved indvielsen af Googles nye kontor i Toronto i hjemlandet Canada sammen med canadiske politikere og direktør for Google Canada, Chris O'Neill (i midten med kæmpesaksen). arkivfoto: Mark Blinck, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK BLINCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google skal have ny kassemester. Den hidtidige pakker nemlig bogstaveligt rygsækken og forlader internetgiganten.

Den 52-årige fransk-canadiske koncernfinansdirektør, Patrick Pichette, sagde onsdag, at han planlægger at gå af for at tage på rygsæktur. Inden for seks måneder skal Google derfor finde hans afløser, lover selskabet i en indberetning til de amerikanske børsmyndigheder. Nogen konkret fratrædelsesdato er ikke fastlagt, men Patrick Pichette skal være med til at finde sin efterfølger.

Blev inspireret på Kilimanjaro

Beslutningen kom som en overraskelse og er den seneste i en lang række ændringer i de øverste ledelseslag i Google.

Beslutningen om at trække sig kom, efter at Patrick Pichette for nylig var på bjergvandring på Kilimanjaro i Østafrika. På turen foreslog hans kone, Tamar, at parret skulle fortsætte med at rejse.

»Jeg kunne ikke finde på et godt argument over for Tamar for, at vi skulle vente spor længere med at gribe vore rygsækker og komme af sted,« skriver Patrick Pichette på sin Google+-side om beslutningen, som ifølge ham selv kommer efter »25-30 års næsten uafbrudt arbejde«.

Google ventes i år at omsætte for omkring 76 milliarder dollars eller 525 milliarder kroner.

Hård styring af flyvske ideer

Patrick Pichette kom til Google i 2008 og havde tidligere arbejdet i telebranchen hos Bell Canada. Han er blevet rost for at holde snor i Google-ledelsens mange flyvske projekter og forsøg med blandt andet selvkørende biler, luftballoner med internetforbindelser og hele omstillingen fra ren søgemaskine til et teknologiimperium. Han har også været med til Googles største opkøb, blandt andet af producenten af intelligente termostater Nest Labs for 3,2 milliarder dollars og af den amerikanske mobilproducent Motorola for 9,8 milliarder dollars.

I 2014 forlod Googles forretningsdirektør, Nikesh Arora, jobbet for at gå til japanske SoftBank. Lederen af Googles sociale netværkstjenester, Vic Gundotra, sagde farvel i april 2014, og Andy Rubin, som stod for udviklingen af Android-softwaren til telefoner og havde arbejdet med robotter, gik også fra Google i 2014. I oktober overtog Sundar Pichai, Googles Android-chef, den daglige styring af større produkter og tjenester fra Google-topchef og -medstifter Larry Page, så denne kunne fokusere på de større linier. Alan Eustace, som kom til Google i 2002 og har titel af videndirektør, forlader Google i denne måned.