Kina: Giv os nøglen til hemmelighederne

Kina vil kræve, at alle teknologiproducenter afleverer en mulighed for at kunne aflæse kodede oplysninger på telefoner og PCer. Sådan gør USA jo også, siger man. Vestlige lande forudser store problemer.

Det regerende, kinesiske kommunistpartis folkekongres i den store hal i hovedstaden Beijing vil i disse dage stemme for at indføre en ny antiterrorlov, som stiller krav om, at teknologivirksomheder skal give de kinesiske myndigheder mulighed for at komme ind ad bagdøren i alt udstyr for at kunne bekæmpe terror. Foto: Wang Zhao, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: WANG ZHAO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina nedtoner frygten for nye antiterrorlove, hvor teknologivirksomheder skal aflevere krypteringsnøgler og gøre det muligt for myndighederne at komme til alt udstyr gennem en såkaldt bagdør.

Den amerikanske præsident Barack Obama har ellers advaret Kina om, at lovene skal ændres, hvis Kina ønsker »at gøre forretning med USA«. Også den tyske ambassadør i Kina, Michael Clauss, har kritiseret, at de planlagte stramninger vil gøre det »meget sværere for udenlandske virksomheder at opnå marked i Kina«, og amerikanske lobbyorganisationer siger, at det fremover vil være umuligt at have sikker kommunikation i Kina, samt at følsomme oplysninger i virksomhederne kan være i fare.

Kina: Sådan gør USA også

En talskvinde for det kinesiske parlament, Fu Ying, gør opmærksom på, at mange vestlige regeringer, heriblandt Washington, stiller tilsvarende krav, så de kan komme til også krypterede data på f.eks. mobiltelefoner og PCer. Det sagde hun på en pressekonference, der blev transmitteret på kinesisk TV.

Både det amerikanske forbundspolitis direktør James Comey og den skandaleramte amerikanske efterretningstjeneste NSAs direktør Mike Rogers har offentligt advaret de store mobilproducenter Apple og Google mod at bruge kryptering, som myndighederne ikke kan bryde, som standard på deres nye telefoner, sådan som begge teknologigiganter fastholder at ville blive ved med at levere fra fabrikken.

Også Kina har skærpet fokus på IT-sikkerheden oven på den tidligere amerikanske efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af massiv amerikansk og britisk overvågning gennem efterretningstjenesterne NSA og GCHQ. Samtidig har Kina stillet krav til finansverdenen om at gå efter teknologi, som er produceret i Kina, der har verdens næststørste økonomi. Det rammer udenlandske - især amerikanske - leverandører som netværksgiganten Cisco og softwaregiganten Microsoft.

Apple bandlyst

I februar opdaterede Kina den officielle liste over udenlandske og nationale teknologivirksomheder, som kan levere udstyr og teknologi til det officielle Kina. Den har nu udeladt bl.a. Cisco, Apple, det Intel-ejede sikkerhedsfirma McAfee og serversoftwareselskabet Citrix. Antallet af udenlandske virksomheder på den detaljerede liste, som godkendes af det kinesiske finansministerium, er gået ned med en tredjedel.

Kina kan henvise til, hvordan de to største kinesiske mobilproducenter, Huawei og ZTE, er blevet jaget og beskyldt for at installere hemmelige muligheder for, at den kinesiske efterretningstjeneste kan fjernaflytte al trafik, der går igennem deres udstyr. Ingen har dog kunnet påvise rigtigheden af påstanden trods omfattende undersøgelser.

Huawei har siden marts 2014 stået for driften og udviklingen af TDCs danske mobilnet, og TDC fik først lov til at skrive kontrakten under, efter at Forsvarets Efterretningstjenestes særlige Center for Cybersikkerhed havde været inde over. TDC skal fortsat arbejde tæt sammen med efterretningsvæsenet, så længe kontrakten løber.

De omstridte lovstramninger ventes at skulle vedtages, når den kinesiske folkekongres i disse dage samles i hovedstaden Beijing.

Omfattende internetcensur

Kina er i forvejen kendt for sin meget vidtgående internetcensur. Den omtales sarkastisk for »The Great Firewall«, et ordspil på Den Kinesiske Mur og de softwarebrandmure, som på en PC kontrollerer, hvilke programmer der kan få internetadgang.

Kina blokerer allerede en del af de helt store nettjenester som Google, Twitter, Facebook, YouTube, Instagram og Snapchat

Det kinesiske internetmarked er verdens største. Ved årsskiftet brugte 557 millioner af de 649 millioner kinesere, som har internetadgang, deres telefon til at gå nettet med, viser officielle tal. 31 millioner flere kinesere fra i løbet af 2014 fået internetadgang, oplyser China Internet Network Information Center.

Til gengæld er salget af mobiltelefoner faldet. I 2014 blev der i Kina solgt 389 millioner telefoner mod 423 millioner i 2013.