Google vil i flæsket på iPhonen

Søgemaskine-virksomheden går nu i offensiven overfor Apple og Microsoft i den rødglødende kamp om mobiltelefon-forbrugernes gunst. Google vil give iPhonen kamp til stregen med den første ægte Google-telefon.

Officielt ved vi det ikke endnu - men uofficielt er det allerede sluppet ud. Google vil i aften lancere en telefon, der på mange måder varsler revolutioner - og som skal give iPhonen kamp til stregen. Telefonen hedder Nexus One Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Officielt ved vi det ikke endnu - men uofficielt er det allerede sluppet ud. Google vil i aften lancere en telefon, der på mange måder varsler revolutioner - og som skal give iPhonen kamp til stregen. Telefonen, der angiveligt kommer til at hedde Nexus One - og selv om den ikke bliver lanceret for offentligheden før tirsdag aften, dansk tid, har flere af de store teknologisites på nettet allerede anmeldt Googles kommende telefon, som har været i cirkulation i et stykke tid. Og selv om Googles telefon får pæne anmeldelser, er det ikke en oplevelse af samme kataklysmiske dimensioner som da Apple præsenterede deres første iPhone.

Men for det trænede øje er der alligevel nyt - og sågar rimelig meget nyt, i Googles satsning.

Vild ekspansion


Søgemaskinevirksomheden har nemlig i de senere år forsøgt at ekspandere langt ud over kerneområderne og udfordrer i dag så forskellige selskaber som Microsoft, Apple og Nokia - og mange andre på områder, der ikke har noget med søgning af gøre overhovedet.

På mobilfronten har Google således været i spidsen for udviklingen af det åbne og gratis Android-styresystem til mobiltelefoner, som er produceret i samarbejde med en lang række af verdens største teknologiselskaber og som i dag leveres i utallige mobiltelefoner fra selskaber som HTC og Sony Ericsson. Og flere er på vej.

HTC laver den - som vanligt

Google nye Nexus One-telefon er produceret af netop Taiwan-virksomheden HTC, der den senere tid har haft et kolossalt momentum med netop Google Android-baserede mobiltelefoner som Hero, Magic og Tattoo, der med en velsmurt marketingmaskine i ryggen er rullet ind over det meste af den vestlige verden det seneste år. I USA forsøger Motorola at gøre HTC kunsten efter med den nyligt lancerede Droid-telefon, der markedsføres direkte mod Apples iPhone. Det sker gennem kampagner, hvor Motorola fortæller om alle de ting, Droid kan, som iPhonen ikke kan.

Årsagen til at så mange telefonproducenter piller med Googles software er netop, at softwaren er såkaldt open source, hvor alle gratis kan tage systemet og udvikle videre på det og bruge det i egne produkter. Det er hverken tilfældet med Microsofts Windows mobile eller Apples iPhone-software - og Nokia er så langt bagefter, at der skal syvmileskridt til for finnerne, hvis de vil vil hale ind på den øvrige konkurrence på markedet for de lækre, trykfølsomme smartphones.

'Rigtig' telefonproducent


Og nu er Google altså sprunget ud som egentlig telefonproducent, selv om telefonerne i praksis produceres af HTC.

De nye Nexus One-telefoner forventes ifølge sitet Engadget at køre den allerede kendte anden version af android-systemet, som også Motorola bruger i deres Droid-telefon i USA. Denne version indeholder en hel stribe nyheder, men blandt de allermest anvendelige er såkaldt turn-by-turn-GPS, der kan nøjagtig det samme som en traditionel bil-GPS. Nemlig at bruge telefonens GPS, en guide-stemme og Google Maps til at guide folk derhen, hvor de skal. Dermed bliver bilens GPS overflødig.

Googles interesse for telefon-markedet skyldes blandt andet, at der i disse år er heftige udviklinger på vej i relationen mellem internet og mobiltelefoner. Fordi mobiltelefonerne er på vej til at blive små computere der går på internettet via mobilnettet, flytter en stor del af marketingkronerne også over på de mobile platformen og det er ikke usandsynligt, at der i de kommende år vil opstå en hel verden af internet-tilbud, henvendt til mobiltelefonbrugere. Det kan for eksempel være nyheder, der tilpasser sig det sted, brugeren står lige nu.

Også e-bøger

Udover mobilerne roder Google også med at lancere et styresystem til små computere, det såkaldte Chrome OS - og mobilstyresystemet Android er under konstant udvikling til også at kunne bruges på andre elektroniske dimser. Blandt andet er den elektroniske e-boglæser fra gigant-boghandleren Barnes & Noble baseret på Googles software.