Google Maps spolerer menneskesmugleres forretning

Smartphones har transformeret flygtningenes tur op gennem Europa. Apps hjælper dem med at holde kontakt, dele erfaringer og finde vej på egen hånd udenom menneskesmuglerne.

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS. Flygtninge oplader deres mobiltelefoner, mens de venter på at krydse grænsen mellem Grækenland og Makedonien.
Læs mere
Fold sammen

Europa er midt i den værste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig. Tusinder af flygtninge ankommer til kontinentet for at søge ly fra borgerkrigen i Syrien. Mad, vand og ly er stadig de mest nødvendige ting for en flygtning, men en ting er tilføjet til listen med ting, de ikke kan leve uden. Med en smartphone famler verdens flygtninge nemlig ikke længere i blinde på den skæbnesvangre flugt gennem Europa.

Smartphones er allestedsnærværende i menneskemængderne, lyder det fra hjælpearbejderne. De giver flygtningene mulighed for at træffe klogere beslutningerne og transformerer måden, hjælpen bliver leveret til dem.

The New York Times har mødt den 32-årige musiklærer fra Deir al-Zour i Syrien Osama Aljasem.

»Hver gang jeg kommer til et nyt land, køber jeg et SIM-kort, aktiverer internettet og bruger Google Maps til at lokalisere mig selv,« siger han til The New York Times.

Han sidder på en smadret parkbænk i Beograd og stirrer ned i sin smartphone, mens han planlægger sit næste træk i rejsen mod Nordeuropa.

»Jeg ville aldrig være i stand til at ankomme til min destination uden min smartphone. Det stresser mig, når batteriet skifter fra grøn til rød,« siger Osama Aljasem.

Teknologien har transformeret flygtningekrisen ikke mindst ved at gøre det nemmere for millioner af mennesker at bevæge sig. Det har intensiveret presset på de succesfulde ruter - som ruten gennem Balkan, hvor FN anslår, at omkring 3.000 mennesker om dagen krydser grænsen fra Grækenland til Makedonien.

Digitale tjenester som Google Maps, WhatsApp, Viber, Skype og Facebook hjælper flygtningene med at finde vej og kommunikere. På den måde kan de rejsende kommunikere på tværs af landegrænser og dyre opkaldstakster.

Med Google Maps kan flygtningene finde deres egen vej som aldrig før uden at være afhængige af de skyhøje priser og somme tider horrible forhold, som menneskesmuglerne tilbyder. Valutaomregnere er også et populært værktøj, der hjælper folk fra at blive udnyttet økonomisk, når de krydser grænser og valutaområder.

Srba Jovanovic er hjælpearbejder for Refugee Aid Serbia. Han fortæller Business Insider, at smartphones er en livline for flygtningene, hvor næsten alle mandlige flygtninge har en. Han fortæller om mennesker, som prøver at få en god forretning ud af at udnytte flygtninge også på det felt.

I den serbiske by Miksaliste, hvor Srba Jovanovic arbejder, har hjælpeorganisationen udviklet en app, som giver flygtninge essentiel information om de korrekte priser, toiletforhold og mad.

Flygtningene regner med deres apps som et sted, hvor de kan poste og modtage opdateringer i realtid om ruter, arresteringer, grænsevagter og transport. I grupper på sociale medier diskuterer de steder at overnatte, priser og holder kontakten med venner og familie.

Det første, mange flygtninge gør, når de rammer Grækenlands kyst, er at hive en telefon frem og sende en besked til deres nærmeste.

Menneskesmuglerne er dog også kommet på de sociale medier. De bruger Facebook som rejsebureau med dynamiske billeder af destinationer og slagtilbud.

I den arabisksprogede gruppe Trafficking to Europe, tilbyder en smugler 50 pct. rabat for børn under fem år. For 1.700 euro kan man komme fra Istanbul til Thessaloniki i Grækenland. Turen inkluderer transport i bil til og fra hver side af grænsen.

En Facebook-bruger spørger, om der er en samlet familierabat. En anden sætter spørgsmålstegn ved tilbuddets ægthed. Den kommentar har fået 39 likes.

I de mange forskellige Facebook-netværk for flygtninge deler flygtningene erfaringer, gode råd, billeder og videoer fra deres rejse.

Mohamed Haj Ali har boet i Beograd i tre år, men oprindeligt er han fra Syrien. Han fortæller til The New York Times, at de fleste flygtninge før i tiden betalte menneskesmuglere for næsten hele rejsen. I dag kan flygtninge dele erfaringer på de sociale medier helt ned til præcise GPS koordinater for hvert enkelt stop. Menneskesmuglernes priser er mere end halveret siden konfliktens begyndelse ifølge Mohamed Haj Ali.

»Lige nu taber menneskesmuglere forretning, fordi folk rejser på egen hånd takket være Facebook,« siger han og henviser til grupper som Smuggle Yourself to Europe Without a Trafficker.

Mohamed Haj Ali oplever dog, at folk stadig har behov for hjælp, når de tager turen fra Tyrkiet til Grækenland. Her må de betale prisen.

På parkbænken i Beograd sidder musiklæreren Osama Aljasem og chatter på sin smartphone. Her holder han kontakten med sine 21 søskende fordelt over fem lande gennem WhatsApp. Chatgruppen har de kaldt for Vores Familie.