Genmab-topchef: Ro på - Darzalex-salget skal ses på kvartalsbasis

Salgstallene for Genmabs kræftmiddel Darzalex bør analyseres på kvartalsbasis og ikke på daglig, ugentlig eller månedlig basis, som flere investorer og analytikere har fået for vane i den senere tid.

Genmab-direktør, Jan van de Winkel, vil have analytikere og investorer til at vurdere og analysere salgstal baseret på en længere tidsperiode end blot dage eller uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mener administrerende direktør i Genmab Jan van de Winkel, der onsdag overraskede markedet positivt med salgsprognosen for Darzalex i 2018.

»Januar var lidt skuffende, men IMS-data for de første tre uger af februar er meget opmuntrende, og vi skal bogstaveligt talt ikke lokkes til at gøre, hvad investorer og analytikere gør nu, nemlig at se på Darzalex-salget fra dag til dag,« siger Jan van de Winkel til Ritzau Finans.

DOBBELT BLOCKBUSTER

Genmab venter, at partneren - det Johnson & Johnson-ejede Janssen - vil lande et Darzalex-salg på 2000-2300 mio. dollar i 2018 mod 1242 mio. dollar sidste år.

Prognosen er på linje med konsensus i markedet for bare omkring en måned siden, inden lidt afdæmpede salgstal fra Johnson & Johnson for fjerde kvartal den 23. januar skabte uro om udsigterne og satte Genmab-aktien under pres.

Dertil kom lidt afdæmpede salgstal for Darzalex i januar i USA, som onsdag fik skyld for, at aktiekursen satte sig. Torsdag stiger aktien så næsten 14 pct. til 1160 kr. og har dermed genvundet det meste af tabet siden den 22. januar, hvor aktiekursen hed 1170,50 kr.

»Kursstigningen skyldes prognosen,« vurderer analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen over for Ritzau Finans.

Han peger på, at Genmab er faldet en del, faktisk siden Johnson & Johnsons regnskab for tredje kvartal viste, at markedssalget for Darzalex uden for USA var bremset lidt op - dog mest af på grund af nogle engangseffekter. Uroen blev siden forstærket af årsregnskabet fra Johnson & Johnson og kulminerede onsdag med salgstallene for januar.

»Set i det lys har jeg indtryk af, at mange analytikere frygtede en guidance i intervallet 1,8-2,0 mia. dollar, når man så kommer ud og siger 2,0-2,3 mia. dollar, så drager markedet et lettelsens suk,« siger Søren Løntoft Hansen, der samtidig mener, at Genmab onsdag aften var god til at forklare forudsætningerne i sin guidance for markedet.

SLÅR IGENNEM SOM ANDENBEHANDLING

Jan van de Winkel sætter blandt andet sin lid til, at Darzalex vil vinde øget indpas som andenbehandling på det amerikanske marked.

»Vi ser en vækst i år især som andenbehandling i USA, hvor der kommer flere og flere patienter på Darzalex. Samtidig vil de patienter, der allerede er på Darzalex, fortsætte behandlingen i længere tid, fordi responserne varer ved over lang tid,« siger han.

»Så den lange effekt øger patienttallene. Og i resten af verden ser vi en fortsat penetration marked for marked. Desuden kommer flere og flere lande med. I første kvartal venter vi, at Canada kommer med, vi har nu lanceret i 25 europæiske lande, og Japan vil vi nyde godt af, at det er første fulde kalenderår, vi er på markedet.«

»December-tallene i Japan var meget robuste - jeg kan ikke fortælle præcis, hvad de var, men det var et meget godt tal. Så det vil alt i alt sørge for at bygge momentum, og salget vil stige til dobbelt blockbusterniveau (en blockbuster har et salg over 1 mia. dollar, red.) i år,« uddyber Jan van de Winkel.

Hos Sydbank hæfter man sig desuden ved, at der tilsyneladende har været flaskehalse på amerikanske hospitaler, hvor man forsøger sig med en kortere infusionstid på 90 minutter med Darzalex for derved at lette flaskehalsene.

FØRSTEBEHANDLING BIDRAGER

I Europa har Genmab også indregnet en ventet godkendelse af Darzalex som førstebehandling i august i kombination med kræftmidlet Velcade, kemoterapiformen Melphalan og binyrebarkhormonet Prednisolon.

Også i USA ventes en godkendelse af kombinationsbehandlingen, men her regner Genmab ikke med, at det vil løfte salget markant, da Velcade ikke bruges så meget som førstebehandling i USA.

»Men i Europa har vi indbygget fire til fem måneders salg i prognosen dog hovedsageligt i Tyskland og Frankrig, da de øvrige lande først kommer til senere,« siger Jan van de Winkel.

For USA bliver Maia-studiet, som prøver Darzalex som førstebehandling i kombination med kræftmidlet Revlimid, der foretrækkes som førstebehandling i USA, særligt vigtigt.

»Det der selvfølgelig kan ske er, at amerikanske læger beslutter at bruge Darzalex mere bredt, end de gør nu baseret på de forhåbentligt meget positive Maia-data. Men det er ikke indbygget i modellerne, og alt hvad der eventuelt sker i USA vedrørende førstebehandling, vil altså komme oven i den prognose, vi har udarbejdet,« siger Jan van de Winkel.

Han kan godt forstå den store fokus på Darzalex-salgstallene, men understreger også, at man bør se tallene på kvartalsbasis.

»Interessen er naturlig og logisk, og det sker med alle selskaber, der har fantastiske produkter. Man har set det samme for BMS med dets kræftmidler Opdivo og Yervoy. Det kommer med succesen, siger Jan van de Winkel, der endnu ikke ønsker at byde på, hvor i prognoseintervallet salget ender.«

»Jeg vil mene, at alt inden for prognosen bør opfattes som godt nyt. Darzalex er basalt set tredjebehandling, og den vil nå dobbelt-blockbuster-status. Det er sensationelt. Vi skal forblive rolige og se på tallene på kvartalsbasis. Det er meget bedre end at se på tallene på månedsbasis, og lad være med at se på det på daglig basis, for det er fjollet,« siger han.