Genmab opjusterer: Guldæg sælger bedre end ventet

Genmab har netop offentliggjort halvårstal, som viser kraftig vækst i omsætningen. Sammenlignet med samme periode sidste år er omsætningen vokset 86 procent. Guldægget Darzalex sælger bedre end ventet, og Genmab opjusterer både omsætning og indtjening for hele 2016.

Genmabs topchef Jan van de Winkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årets første seks måneder nåede biotekvirksomheden Genmab en omsætning på 524 mio. kr mod 281 mio. kr. sidste år. Genmab forklarer, at væksten på 86 pct. især er drevet af højere royalty-indtægter samt milepælsbetalinger fra Janssen, som på vegne af Genmab sælger og markedsfører kræftmidlet Darzalex.

Salget af Darzalex, der er medicin til patienter med knoglemarvskræft, går over forventning, og derfor hæver Genmab forventningerne til hele 2016. Genmab forventer at nå en omsætning for helåret på mellem 975-1,025 millioner kroner mod tidligere ventet 925-975 mio. kr.

Tilsvarende forventes indtjeningen at blive højere end hidtil annonceret, trods stigende driftsomkostninger til udviklingen af virksomhedens pipeline af øvrige lægemiddelkandidater. Driftsindtjeningen ventes i 2016-regnskabet at lande på mellem 150-200 mio. kr. mod tidligere annonceret 125-175 mio. kr.

Darzalex blev godkendt af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, i november 2015 og kom på markedet umiddelbart derefter. Janssen har i årets første seks måneder solgt Darzalex for 209 mio. dollar, svarende til cirka 1,4 mia. kr., heraf modtager Genmab royaltyindtægter på 168 mio. kr. Darzalex har dermed hurtigt overhalet salget Genmab-midlet Arzerra, som i første halvår af 2016 solgte for 25 mio. dollar. Novartis står for salg og markedsføring af Arzerra.

Darzalex fik i juli yderligere vind i sejlene, da FDA gav lægemidlet særstatus og mulighed for at opnå en hurtigere markedsføringstilladelse til behandling af knoglemarvspatienter, der har modtaget mindst ét tidligere behandlingsforløb. Det skete med beslutningen om at tildele Darzalex status af såkaldt "breakthrough therapy" - et program, der har til formål at fremrykke udviklingen og evalueringen af lægemidler til behandling af alvorlige og livstruende sygdomme.

Genmab er sammen med Bavarian Nordic blandt de få danske biotekselskaber, som det er lykkedes at få et lægemiddel gennem hele udviklingen og frem til markedet.