Genmab får godkendt sit guldæg i Europa

Biotekselskabet Genmab kan nu også begynde at sælge kræftmidlet Darzalex på det europæiske marked, da EU-Kommissionen nu har givet midlet markedsføringstilladelse. Det oplyser Genmab i en meddelelse.

Genmabs topchef Jan van de Winkel Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Der er dog i første omgang tale om en betinget godkendelse, da der ikke er indleveret så meget data, som der normalt kræves, men kommissionen har vurderet, at fordelene ved Genmabs store kræfthåb opvejer risiciene.


Godkendelsen kommer, i forlængelse af at Det Europæiske Lægemiddelagenturs medicinske komité tidligere på året har anbefalet at sende midlet på markedet i Europa.

Darzalex, der er til behandling er knoglemarvskræft, er i første omgang godkendt til patienter, som har været igennem flere behandlingsforløb, og hvor sygdommen har udviklet sig i den gale retning.


- Godkendelsen af markedsføringsansøgningen for Darzalex giver os mulighed for netop at forbedre livskvaliteten for myelomatosepatienter i EU, og godkendelsen markerer en skelsættende begivenhed for disse patienter og deres familier samt for Genmab og Janssen (partner til Genmab, red.), siger topchef Jan van de Winkel i en kommentar.


Mandagens nyhed er ikke den store overraskelse, da EU-Kommissionen oftest følger den lægefaglige vurdering, men meddelelsen følger i slipstrømmen på gode nyheder i sidste uge, hvor Darzalex viste sig at have en bedre effekter hos kræftpatienter end konkurrerende midler.


Det er dog det amerikanske marked, som er det vigtigste for Genmab, men alligevel er den europæiske godkendelse positiv, har Sydbank sagt op til godkendelsen.


- Det er selvfølgelig vigtigt, for at man kan komme ind på det europæiske marked, som giver adgang til en større patientpopulation. Når det så er sagt, så er det amerikanske marked, som jeg ser det, klart det vigtigste marked for Genmab og Darzalex, sagde senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen tidligere på året.


/ritzau/FINANS