Frygt for ragnarok i tinglysningen

Det nye tinglysningssystem skal køre den 8. september. Ellers kan der opstå et kaos, hvor ingen ved, hvem der ejer hvad. Det frygter advokater og ejendomsmæglere. Foreløbig har de dog tillid til, at myndighederne har situationen under kontrol.

Det nye IT-system, som skal styre tinglysningen af fast ejendom i Danmark, skal bare fungere fra dag et. Tinglysning er en grundsten i den danske ejendomsret, og fungerer systemet ikke, kan der opstå tvivl om, hvem der ejer hvad, hvilket vil være en katastrofe for hele ejendomsmarkedet.

»Det virker! Det skal virke. Der findes mig bekendt ingen plan B. Det er de forvisninger, vi har fået, og det er vel også derfor igangsættelsen er udsat så mange gange,« siger advokat Henrik Høpner, der repræsenterede advokatstanden i Tinglysningsudvalget, som stod for forarbejdet til det nye system.

80 millioner sider
Digital tinglysning er et enormt IT-projekt. Det har været på tegnebrættet i over tyve år, og skulle være lanceret i marts 2008, men er udskudt flere gange. Denne gang skulle dog være god nok. Fra midten af august lukker tinglysningen i tre uger, og herefter foregår den kun elektronisk.

»Hvis det er tre ugers nedlukning, hvorefter tinglysningen kører på skinner, så kan vi godt leve med det, men systemet skal ubetinget fungere efter de tre uger,« siger formand i Dansk Ejendomsmæglerforening Steen Winther-Petersen.

I systemet ligger over 80 millioner scannede A4-sider fra arkiverne på landets tingsteder. Samtidig er der tale om et kompliceret system med høje sikkerhedskrav.

»Vi har udviklet og testet systemet, og derfor er vi sikre på, at det kan køre, og skulle det ikke køre, så har vi selvfølgelig nogle nødplaner og beredskabsplaner liggende, som vi kan sætte i værk,« siger Søren Sørup Hansen, der er præsident for Tinglysningsretten.