»Fredsaftale« mellem olierivaler giver kæmpe prishop

Prisen på olie tordner i vejret mandag og giver tidlig julegave til de lande, der længe har lidt under, at en faldende oliepris har givet skrammer i statsbudgetterne. Prisen på en tønde råolie stiger med over fire procent og er på det højeste niveau siden sommeren 2015.

Oliehandlerne har travlt mandag, hvor priserne på olie stiger kraftigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO ABBONIZIO

De toneangivende olielande har en fest mandag. For næsten to uger siden blev OPEC-landene enige om at skrue markant ned for blusset ved at sænke produktionen med 1,2 millioner tønder om dagen. I weekenden dumpede der så endnu en adventsgave ned i skødet på olielandene, da 12 store lande uden for OPEC-samarbejdet - med Rusland i spidsen - gav håndslag på at drosle ned omkring 600.000 tønder dagligt.

Aftalen mellem de toneangivende lande uden for OPEC-sammenslutningen er den første af sin art i 15 år. Det har sendt priserne på olie i vejret, så en tønde nordsøolie mandag formiddag stiger med over fire procent og koster lige godt 56,5 dollar.

»Weekendens aftale har fået Saudi Arabien til at signalere at landet muligvis vil over en endnu større reduktion i produktionen end aftalt på OPEC-mødet i november,« skriver Nordea i en analyse.

Prisen på nordsøolie ramte den absolutte bund i midten af januar, da en tønde kunne erhverves for omkring 28 dollar. Siden da er prisen blevet fordoblet.

2016 blev indledt med en række drastiske olieprisfald, som rystede de finansielle markeder og sammen med frygten for en tung vækstopbremsning i Kina gav en grim indledning på aktieåret.

Både Saudi-Arabien og Rusland har hårdt brug for stigende oliepriserne for at skabe en bedre balance i de respektive landes statsbudgetter.

De globale fald i oliepriserne har også været ren gift for Norges økonomi, da de massive prisfald har gjort det langt mindre attraktivt at investere i industrien. Siden olieprisen for alvor begyndte at dykke i sommeren 2014, har norske virksomheder fyret i tusindvis af medarbejdere i oliebranchen.