Bliver oliebranchens store hemmelighed endelig afsløret?

Tallet har længe været omgivet af stor mystisk. Men verdens største børsnotering vil sandsynligvis endelig afsløre, hvor meget olie der findes under den saudiske ørken.

Saudi Arabiens energiminister Khalid al-Falih Fold sammen
Læs mere
Foto: FAYEZ NURELDINE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af oliebranchen største hemmeligheder står til at blive afsløret, når Saudi Arabiens statslige olieselskab Saudi Aramco efter planen bliver børsnoteret. Indtil nu er der kun få, som kender tallet for, hvor meget olie der endnu gemmer sig under den saudiske ørken.

»Det her vil blive den mest transparante børsnoteringer af et nationalt olieselskab nogensinde,« siger Khalid al-Falih, Saudi Arabiens energiminister, i et interview med den britiske erhvervsavis Financial Times.

Fra officiel side har de saudiske myndigheder konstant fastholdt, at der er omkring 260 mia. tønder af påviste reserver, hvoraf normalt omkring 90 pct. kan udvindes. Men tallet har været omgærdet med mystik, fordi det, siden Saudi Aramco blev nationaliseret i begyndelsen 1980’erne, ikke har ændret sig.

Khalid al-Falih siger, at der snart vil blive offentliggjort et nyt tal.

»Alt det Saudi Aramco har vil blive delt og blive verificeret af en uafhængig tredjepart,« siger han.

Det har været spekuleret i, at tallet vil komme frem siden Saudi Arabien i januar offentliggjorde planerne om en børsnotering i januar. Næsten lige meget hvad der kommer ud om reserverne, ventes det at påvirke oliemarkedet, fordi det vil afsløre hvor længe verdens største olieproducent kan forsætte med at pumpe olie ud på verdensmarkedet.

Noteringen af Saudi Aramco ventes at værdisætte selskabet til omkring 14.000 mia. kr. Det vil dermed med længder blive verdens mest værdifulde børsnoterede selskabet. Apple har til sammenligning en markedsværdi på ca. 4.100 mia. kr.

Khalid al-Falih, der også er bestyrelsesformand for Saudi Aramco, understreger, at oplysningerne om reserverne vil være afgørende for, om investorerne vil skyde penge i olieselskabet.