1.300 danske oliejob gik tabt over to hårde år

Olieprisfaldet har gjort ondt på olie- og gassektoren i Danmark. En stribe selskaber har afskediget knap 1.300 medarbejdere, siden olieprisen drattede nedad i midten af 2014. Og dertil kommer et betydeligt mørketal.

1.270 medarbejdere har mistet jobbet i den danske olie- og gasbranche. I vores nabolande melder lokale organisationer om, at antallet af afskedigelser i sektoren vil nå 120.000 i Storbritannien inden udgangen af 2016, mens tallet har rundet 40.000 i Norge. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiderne er hårde i den danske olie- og gassektor. Efter olieprisens voldsomme dyk i midten af 2014 har den ene virksomhed efter den anden annonceret fyringsrunder, så det samlede antal mistede job i Danmark nu ligger lige under 1.300.

Det viser en opgørelse, som Berlingske Research har foretaget. Helt konkret har de store, danske olieselskaber og underleverandører afskediget mindst 1.270 medarbejdere i Danmark, og det er gået særligt hårdt ud over den vestjyske olieby Esbjerg. Her er havnen omdrejningspunktet for det lokale erhvervsliv, og ifølge havnedirektør Ole Ingrisch er situationen alvorligere, end fyringerne fra de største olievirksomheder umiddelbart indikerer.

»Jeg tror, at det tal er i underkanten, for der findes også mange mindre virksomheder som smede og elektrikere. Men der er ingen tvivl om, at de virksomheder, der har deres hovedaktivitet inden for olie og gas, er hårdt ramt. Lykkeligvis har vi så haft nogle muligheder inden for offshore vind, men situationen er alvorlig,« siger han.

Omfang større

Berlingske Business har kontaktet knap 30 virksomheder i den danske olie- og gassektor, men i en stor del af virksomhederne har man ikke ønsket at oplyse, hvor mange arbejdspladser olieprisfaldet har kostet, og andre selskaber ønsker ikke at sætte geografi på. Et eksempel er underleverandøren Welltec, der har 280 færre medarbejdere i dag end ved udgangen af 2014, men selskabet ønsker ikke at oplyse, om hele den personalenedgang kan tilskrives olieprisfaldet, og hvor meget der berører Danmark.

Ifølge brancheorganisationen Olie Gas Danmark var der i september 2016 – altså to år efter olieprisfaldet begyndte – 12.700 fuldtidsbeskæftigede i olie- og gassektoren, så de 1.270 er ikke en ubetydelig andel. Men Martin Næsby, der er direktør i Olie Gas Danmark, frygter, at det kan blive meget værre, hvis ikke de aktuelle forhandlinger om rammevilkårene i Nordsøen falder ud til den rigtige side.

»Det er mange job, og det er desværre ikke overraskende. Nordsøen er hårdt presset, og jeg frygter, at det kun er begyndelsen, hvis ikke snart der kommer nogle incitamenter til at investere derude, for så vil vi se mere af den slags,« siger Martin Næsby.

Frygter flaskehals

Med de mange fyringer i olie- og gasbranchen er der grund til at frygte en fremtidig flaskehals på området. I de gode olieår klagede olie- og gassektoren over, at der ikke var nok kvalificeret arbejdskraft til de mange virksomheder. Og den virkelighed kan meget vel komme tilbage, påpeger arbejdsmarkedsekspert Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

»Det er ikke sådan, at du bare kan have nogle reserver stående klar i nærområdet, hvor det offentlige har stået for finansieringen, mens man ikke har haft damp under kedlerne. Derfor vil der komme et dræn på antallet af arbejdere, men kvalifikationerne vil heller ikke være de samme,« siger Henning Jørgensen.

Martin Næsby fra Olie Gas Danmark er enig:

»I starten, da olieprisen faldt, var selskaberne meget opmærksomme på, at man ville beholde de gode folk. Udfordringen er, at der har været en meget hård tilpasning af omkostninger, og så har industrien nødtvungent været nødt til at afskedige. Men jeg kan godt være bekymret for, at vi får en rekruterings­flaskehals i fremtiden.«

En tønde olie kostede fredag 53 dollar mod lidt over 100 dollar i sommeren 2014.