Fra hvidvask til spionage: Her er fem af de største skandalesager i Tysklands storbank

Deutsche Bank har fået adskillige, milliardstore rap over nallerne som følge af forskellige lovovertrædelser. Her er fem af de største skandaler.

Det seneste årti har stået i skandalernes tegn for Deutche Bank, hvis hovedsæde i Frankfurt ses i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS / Ritzau Scanpix

Det meste af det værste. Sådan kan Deutsche Banks skandalsager i de seneste to årtier beskrives med alt fra hvidvask over rentesvindel til spionage.

1
Spejlhandlerne og den russiske hvidvask

I januar 2017 fik Deutsche Bank bøder for samlet over fire mia. kr. i en sag om såkaldte spejlhandler af de britiske og de amerikanske myndigheder. Banken havde »seriøse mangler« i hvidvaskkontrollen og »missede adskillige muligheder for at afsløre og sætte en stopper« for svindel for op mod ti mia. dollar, som staten New Yorks finanstilsyn konstaterede i afgørelsen.

Metoden gik – i forenklet form – ud på, at bagmændene gennem mellemmænd og stråmandsselskaber købte russiske aktier for rubler i Deutsche Bank Moskva. Straks efter blev aktierne solgt igen – denne gang ved brug af Deutsche Banks filial i London. Og indtægten blev konverteret til dollar. Handlen blev med andre ord spejlet.

Dermed kunne bagmændene sende svært omsættelige formuer ud af Rusland omdannet til dollar, der let kunne benyttes verden over, og pengenes rejse var dermed sløret for myndighederne. Banken og mellemmændene tjente penge på hver handel.

2
Svindel med verdens vigtigste rente

I 2015 får Deutsche Bank et dobbeltslag af de amerikanske og britiske myndigheder på 2,5 mia. dollar for sin rolle i en rentesvindel, der havde varet fra 2003 til 2007. Banken blev anklaget for at svindle med rentesatser, såsom London Interbank Offered Rate (Libor), der bruges til at prisfastsætte et stort antal lån og kontrakter over hele verden.

3
Brud på amerikanske sanktioner

Deutsche Bank indgår i 2015 et forlig på 258 mio. dollar med de amerikanske myndigheder efter at have gjort forretning i Iran, Syrien, Libyen, Sudan og Myanmar, der alle var på amerikanernes sanktionsliste.
Amerikanske tilsynsmyndigheder havde konstateret, at den tyske långiver mellem 1999 og 2006 havde skjult 27.200 transaktioner, der førte mere end 10,9 mia. dollar ud af de forskellige lande for at omgå de amerikanske sanktioner.

4
Benzin på finanskrisens bål

Finanskrisens spøgelse indhenter i 2016 Deutsche Bank. Her indgår banken et forlig på svimlende 7,2 mia. dollar med det amerikanske justitsministerium. Banken var en blandt flere, der stod anklaget for i 2006 og 2007 at have vildledt investorer, som købte komplekse finansielle produkter baseret på dårlige boliglån. »Deutsche Banks adfærd bidrog til finanskrisen i 2008,« stod der nøgternt i pressemeddelelsen fra det amerikanske ministerium.

5
Spionage mod kritikere

I 2009 indrømmer Deutsche Bank efter en intern undersøgelse, at den mellem 2001 og 2007 havde hyret privatdetektiver til at udspionere forskellige kritikere. En sag involverede overvågningen af Gerald Herrmann, en tidligere fagforeningsleder og bestyrelsesmedlem, der blev mistænkt for at lække følsomme selskabsoplysninger til medierne. En anden sag involverede en aktivistisk aktionær i banken, mens bankens egen driftsdirektør angiveligt også blev overvåget via en GPS-enhed i hans bil og en buket blomster sendt til hans hjem – indeholdende en mikrofon. Deutsche Bank afskedigede de medarbejdere, som man troede var involveret i overvågningen, herunder bankens øverste sikkerhedschef og den øverste IR-chef.