Forskere opfinder jazz- og hoppeborgsrobotter

Verden er fyldt med mærkelige robotter, der både kan improvisere jazz og følge dig ud i verden med bløde, hoppeborgslignende lemmer. Men de kreative robotter skal man også passe på med.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kender dem som tunge, afskærmede robotarme langs samlebåndet på bilfabrikker, som med én forkert bevægelse kan slå et menneske ihjel. Men robotter har også en blød side. Den har Ingeniørforeningen, IDA's nye teknologipodcast Techtopia undersøgt nærmere, og det indebærer både hoppeborgslignende malerrobotter og vuggende jazztrommeslagere.

»Vi forsøger at lave en robot, der idet den er lettere rent faktisk kan røre ved og interagere med verden,« siger Henrik Bennetsen til Techtopia. Han arbejder for den San Fransisco-baserede robotvirksomhed Pneubotics, der udvikler bløde robotter til industrielt brug.

Henrik Bennetsen peger dermed på det problem i mekanisk ingeniørarbejde, at udviklingen ofte går mod mere kraft, mere vægt og mere stivhed i de robotter, der opererer i industrielle miljøer. Men hos Pneubotics, der er en sammentrækning af ordene pneumatik (lufttrykteknik) og robotics, har man en helt anden tilgang, som Henrik Bennetsen betegner som et paradigmeskifte.

»Den her robot kan noget nær løfte sin egen vægt. Det gør den cirka 10 gange stærkere end en traditionel industriel robot, hvor hvis du skal løfte 10 kilo, skal du typisk bruge en 100 kilo tung robot.«

Styret af lufttryk

Med letvægterrobotter er det Henrik Bennetsen langt nemmere at tage robotterne med ud til en opgave i stedet, som det er nu, at være fikseret ved et samlebånd.

I stedet for stive metalarme er leddene styret af luft og lavet i bløde materialer, som giver robotterne et nærmest hoppeborgslignende udseende, samt en evne til at reagere på sine omgivelser frem for udelukkende at være overladt til forprogrammerede bevægelsesmønstre.

»Kunsten at styre de her luftrobotter med nok præcision og en hurtig nok responstid har taget en 3-4 år og 5 millioner dollars i forskningsmidler at finde ud af, for her er vi ude og skubbe til kanten af, hvad hardware engineering kan på nuværende tidspunkt«, siger Henrik Bennetsen, der har boet i San Fransisco i mere end 10 år.

Står på skuldrene af smartphonemanien

Henrik Bennetsen mener, at Pneubotics' arbejde befinder sig i den sene forskningsfase. Med det mener han, at robotterne inden året er omme skal ud i den virkelige verden og udføre et stykke arbejde i mindre målestok. Hvem Pneubotics samarbejder med kan Bennetsen ikke afsløre, men robotterne skal arbejde med maling eller anden form for overfladebehandling til skibe og flyvemaskiner, som på grund af sin størrelse ikke hører til på et samlebånd, og dermed vil have stor glæde af fleksible robotter.

Ifølge Henrik Bennetsen er det ikke tilfældigt, at Pneubotics' bløde robotter står på tærsklen til at få et gennembrud. Teknologien står nemlig på skuldrene af den udvikling inden for sensorer, som smartphone-udbredelsen har været med til at tilvejebringe. Men over de kommende år vil mange af tidens andre hotte teknologier også indfinde sig hos Pneubotics.

»Der vil helt klart komme sådan noget som machine learning, AI, computer vision og deep learning. Alle de her ting, som er meget oppe I tiden, de vil helt klart komme ind i billedet lidt længere henne ad vejen, når vi er helt faste på, hvordan vi styrer robotten. For alle de her ting forlader sig på at have ret store datasæt at fortolke på,« forudsiger Henrik Bennetsen i Techtopia.

Kreative jazzrobotter

I en helt anden ende af spektret arbejder den israelsk-amerikanske forsker og musiker Gil Weinberg på at udvikle kreative robotter, der kan improvisere jazzmusik på et andet niveau end mennesker. Han har blandt andet udviklet en trearmet trommerobot, der ikke bare improviserer, men også kigger på sine medmusikanter og sågar vugger let med hovedet til musikken.

»Vi udvikler robotmusikere, der kan lytte til mennesker og kan improvisere og have kunstig intelligens i forsøget på at overraske og inspirere mennesker musikalsk med nye måder at spille, programmere og interagere med musik,« siger Gil Weinberg, der er leder af gruppen Robotic Musicianship ved Georgia Tech's School of Music, til Techtopia.

Weinberg og hans stab har udviklet en algoritme, som bygger på kognitiv forskning af, hvordan vi mennesker opfatter og lytter til musik, så robotterne, »lytter som mennesker og improviserer som maskiner,« som han siger.

Bør træde et skridt tilbage

At tildele robotter en kreativ side er ofte et scenarie i knap så techoptimistiske science fiction-film som Terminator, Ex Machina og senest HBO-serien Westworld. Gil Weinberg mener godt man kan overføre hans forskning til andre områder, men han er yderst påpasselig med at udpege, hvor risikoen for uforudsete uheld er tilstrækkelig lav. Derfor befinder han sig godt i musikkens verden.

»Jeg føler, at hvis jeg laver fejl, hvilket jeg ofte gør, så er det værste, der kan ske her, at den vil skabe dårlig musik,« siger Gil Weinberg og fortsætter:

»Men jeg tror, vi bør træde et skridt tilbage, før vi fortsætter forskningen inden for kreativitet, bevidsthed og alle former for sci fi-koncepter, når det handler om ting, der er essentielle for vores overlevelse.«

Du kan høre hele udsendelsen på Techtopia.dk eller direkte i iTunes.

Artiklen er oprindeligt publiceret på IDA Universe.