Fona drænet for 250.000.000 kr. på 16 måneder

Det nødlidende Fona skal snittes til og sælges. Butikskæden har tabt 50 mio. kr. de seneste 16 måneder, og egen-kapitalen er negativ med 40 mio. kr. Kreditorerne kan forvente en dividende på 88 pct. – hvis de bogførte værdier holder

Det spiller ikke så godt for Fona, der trues af konkurs, hvis forsøget på rekonstruktion slår fejl. Imens kan butikken på Strøget i København sælge musikken på tilbud. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krisen i den landsdækkende radio- og tv-kæde Fona er dyb og måske dybere end først antaget. En redegørelse til Fonas kreditorer giver et dybere kig ind i maskinrummet i butikskæden og afslører, at kæden siden sidst aflagte regnskab har tabt 50 mio. kroner. Perioden strækker sig over 16 måneder.

Butikskæden ender dermed med en negativ egenkapital på 40 mio. kroner – og det tal holder vel at mærke kun, hvis de bogførte værdier af varelagre, butikslejemål og til-godehavender er realistiske, og værdierne rent faktisk er til stede.

Oplysningerne fremgår af en redegørelse, som blev sendt til Fonas kreditorer i torsdags. Heraf fremgår det klart, at Fona skal have nye ejere, men først efter at den kriseramte virksomhed er skåret til. De to hidtidige aktionærer, familien Kjær og norske El-Kjøb Nordic, der ejer Elgiganten, har nemlig ikke kunnet blive enige om at tilføre friske penge, skriver rekonstruktions-advokaterne til Fonas kreditorer.

Fona blev taget under rekonstruktion 1. februar ovenpå en periode med underskud. Fomålet er at forsøge at finde en ny fremtid for butikskæden fremfor at give op og lade den gå konkurs. Det seneste regnskabsår sluttede ultimo september 2014 og viste et underskud på 30 mio. kroner og en egenkapital på 205 mio. kroner. Siden har Fona altså mistet værdier i hastigt tempo. Godt 200 mio. kroner i egenkapital er forsvundet samt de yderligere 40 mio., som i dag er tallet for den negative egenkapital.

Rekonstruktørerne advokat Ole Borch fra Bech-Bruun og advokat Pernille Bigaard fra Plesner oplyser i redegørelsen til kreditorerne, at de fører »egentlige forhandlinger« med to mulige købere, som er interesseret i dele af Fona.

»Forhandlingerne har bekræftet, at der findes en mulighed for at tilpasse virksomhedens størrelse og ... sælge de tilpassede virksomhedsaktiviteter«, skriver rekonstruktørerne. Men prisen er altså, at en række butikker skal lukkes eller afstås eller afvikles og resten af butikskæden sælges. Fonas reparationsafdeling Elektronik Centret skal udskilles og sælges for sig.

Hvem de mulige købere er, melder historien ingenting om. Men Michael Kjær sagde ved et pressemøde 1. februar, at han var klar til at skyde penge i virksomheden, men Ole Borch holder kortene tæt til kroppen og vil ikke oplyse om eventuelle køberes eller køberkonsortiers identitet.

Fonas rekonstruktører har optaget alle aktiver til de bogførte værdier. Det skyldes, at der ikke foreligger markedsvurderinger af alt, og at »der aktivt pågår forhandlinger med potentielle købere«, som det hedder i rede-gørelsen.

Rekonstruktørerne sætter Fonas aktiver til at være 452 mio. kroner værd. Tallet inkluderer varelageret, hvis værdi er bogført til 250 mio. kroner, og tager man de kritiske briller på, er det naturligvis et spørgsmål, om varelageret rent faktisk kan sælges til en kvart milliard kr. i en tid, hvor konkurrencen om elektronik er knivskarpog varer forældes med rekordfart.

Rekonstruktion eller konkurs

Nu er det op til kreditorerne at tage stilling til planen. Der sker på et møde i skifteretten 29. februar. Hvis kreditorerne accepterer planen, kan de se frem til en dividende på 88 pct., dvs. at de får 88 pct. af deres tilgodehavende hos Fona betalt. Men igen er det forudsat, at værdisætningen af Fonas aktiver holder i den virkelige verden. Den største enkelte kreditor er Nordea, som har 88 mio. kroner til gode. Fona skylder derudover sine leverandører 119 mio. kroner.

Men accepterer kreditorerne ikke planen, så må virksomheden gå konkurs med større tab til følge, advarer rekonstruktørerne.

Ole Borch tror selv på en løsning – og det skyldes bl.a. Fonas medarbejdere:

»Medarbejderne har taget situationen utrolig godt. De er jo bragt i et ubehageligt limbo, for alle ved, at vi kommer til at lukke butikker. Det har været utrolig berigende at opleve, hvordan både medarbejdere og fagforeninger har bakket op. De bidrager til, at vi tror på, at Fona har en fremtid,« siger han.