Folkeretseksperter frikender G4S

Usikkerhed. Københavns Kommune vil fri af kontrakter med G4S, og flere kommuner kan følge efter. Samtidig frikender rapport sikkerhedsfirmaet for ulovligheder i Israel og på Vestbredden, selv om firmaet har væbnede vagter på den besatte Vestbred og leverer udstyr til bl.a. israelske fængsler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken er haglet ned over sikkerhedsfirmaet G4S, siden det sidste år kom frem, at firmaet leverer væbnede vagter til vagttjeneste på den besatte Vestbred og leverer udstyr som bruges ved checkpoints og i israelske fængsler.

Torsdag aften besluttede Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune at undersøge, om man kan slippe ud af kommunens kontrakter med sikkerhedsfirmaet.

Samtidig kan det samme ske i en række andre kommuner, der i dag benytter sig af G4S- tjenester. Det er resultatet af G4S aktiviteter på Vestbredden og i Israel, aktiviteter, som en række politikere har kritiseret i hårde vendinger.

Læs også: G4S forsvarer sine aktiviteter på Vestbredden

Men i går kunne G4S fremlægge sit svar på kritikken i form af en rapport udarbejdet af folkeretsekspert Hjalte Rasmussen, der i samarbejde med sin kollega Anders Henriksen, har været i Israel og på Vestbredden for, på firmaets foranledning, at undersøge lovligheden af firmaets arbejde.

Den overordnede konklusion er klar; G4S overtræder hverken nationale eller internationale regler, når de opererer på Vestbredden og leverer udstyr til israelske fængsler.

»Det er min vurdering, at der med betydelig grad af sikkerhed ikke påhviler G4S en folkeretlig pligt til at bringe sine begrænsede aktiviteter på de besatte områder til ophør«, skriver Hjalte Rasmussen i rapporten.

Vagter på Vestbreden

Berlingske kunne i november bl.a. påvise, hvordan G4S leverede bevæbnede vagter, som arbejdede på den besatte Vestbred. G4S leverer også teknisk udstyr, som bruges i forbindelse med checkpoints på Vestbredden samt udstyr til israelske checkpoints og fængsler.

Men heller ikke leverancerne af udstyr er, ifølge Hjalte Rasmussen, en overtrædelse af nationale eller internationale regler.

»Det er tvivlsomt, om de teknologiske ydelser, som G4S leverer til grænseovergange mellem henholdsvis Israel og de besatte områder på Vestbredden, bidrager til opretholdelsen af den israelske besættelse,« skriver Hjalte Rasmussen blandt andet.

Læs også: København vil droppe G4S

Det var G4S selv, der bad Hjalte Rasmussen og Anders Henriksen om at undersøge engagementet i Israel og på Vestbredden.

»Vi trak os ud af en række aktiviteter tilbage i 2002, da der blev rejst kritik. Da kritikken blev rejst på ny, ønskede vi at få en vurdering af lovligheden af vort engagement i området og være sikre på, at vi forstod, hvad der foregik i området,« siger Søren Lundsberg-Nielsen, der er juridisk direktør i G4S.

»Vi er tilfredse med konklusionerne, men vil nu se på, om der er ting der er grund til at gøre anderledes. Nu gennemgår vi rapporten og vil så foretage yderligere besøg i Israel og på Vestbredden for at vurdere tingene,« siger Søren Lundsberg-Nielsen.

Vil gerne biddrage

G4S har hovedsæde i London, men har fortsat en række betydelige danske aktionærer og  danske Alf Duch-Pedersen som bestyrelsesformand.

Foreløbig skal G4S have håndteret, at Borgerrepræsentationen torsdag besluttede, at kommunen skal ud af alle kontrakter med G4S – en beslutning der undrer Søren Lundsberg-Nielsen.

»Vi har intet hørt fra hverken kommune eller forslagsstillerne. Vi ville gerne have bidraget med vort input,« siger G4S-direktøren.