Studerende vil boykotte sikkerhedsgigant

En gruppe universitetsstuderende og -ansatte opfordrer KU- og RUC-ledelsen til at standse samarbejdet med G4S, der leverer væbnede vagter til bosættelser og udstyr til checkpoints og fængsler på Vestbredden.

Det har mødt udbredt kritik, at den danskbaserede sikkerhedskoncern GS4 leverer til de israelske styrker på Vestbredden. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER ANDREWS

En gruppe universitetsstuderende og -lærere på Københavns Universitet og Roskilde Universitetscenter opfordrer nu ledelsen til at standse alt samarbejde med G4S.

De kan ikke leve med, at sikkerhedsvirksomheden leverer bevæbnede vagter og sikkerhedsudstyr til fængsler og checkpoints på Vestbredden.

Under titlen ”Ansvarligt Universitet” arbejder gruppen for, at universiteter lever op til socialt og miljømæssigt ansvar. G4S står blandt andet for alarmsystemer og vagter på RUC.

 - Vi finder det særdeles problematisk, at G4S medvirker til brud på international lov, og vi ønsker, at RUC opsiger alt samarbejde med G4S, så længe G4S er involveret i ulovlige aktiviteter i de israelsk besatte områder, siger talsmand Christian Schönbeck fra Ansvarligt Universitet.

Har undersøgt sagen

For otte år siden trak G4S, der er noteret på den danske børs og har en dansk bestyrelsesformand, sig ud af væbnede vagtværn i bosættelser på den besatte Vestbred.

Daværende direktør Lars Nørby Johansen argumenterede, at man ikke ville være med til at understøtte et brud på folkeretten, eftersom bosættelserne adskillige gange er kendt ulovlige af international ret og organisationer.

Men besøg Berlingske Tidende har aflagt i området samt omfattende dokumentation fra det uafhængige researchcenter Danwatch viser, at G4S er tilbage i området med bevæbnede vagter, ligesom de leverer sikkerhedsudstyr til check-points og israelske fængsler.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) har opfordret G4S til ”ikke at gennemføre aktiviteter, der risikerer at medvirke til at opretholde ulovlige bosættelser.”

En række store danske pensionskasser har penge i G4S, og PFA har bedt sit etiske screeningsselskab undersøge, om man fortsat kan forsvare at investere i sikkerhedskoncernen.

Gruppen af studerende og ansatte i Ansvarligt Universitet har tidligere henvendt sig til G4S, som dog ikke ønskede at oplyse om deres aktiviteter i de besatte områder.