Flere kommuner dropper Ryanair

Stadig flere kommuner vil ikke lade deres ansatte flyve med lavprisselskabet Ryanair. Knap hver femte kommune har nu tilsluttet sig boykotten.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 17 af Danmarks 98 kommuner har nu forbudt deres ansatte at flyve med lavprisselskabet Ryanair. Det viser en opgørelse, som Fagbladet 3F har lavet.

Boykotten tog sin begyndelse i april i Albertslund Kommune, og senest har Frederikshavn Kommune meddelt, at Ryanair er kommet på den sorte liste. Også landets fire største kommuner, København, Aarhus, Odense og Aalborg, har alle vendt tommelfingeren nedad til Ryanair.

Ifølge Fagbladet 3F har nogle af kommunerne aktivt vedtaget en klausul, som betyder, at man ikke længere må købe billetter hos selskaber, der ikke overholder danske overenskomster. Imens er andre kommuner omfattet af den såkaldte rammeaftale om flyrejser via SKI (Statens og Kommunernes Indkøbs Service), som betyder, at der heller ikke her må købes billetter hos Ryanair.

Det er hovedsageligt kommuner med en socialdemokratisk borgmester, som har valgt Ryanair fra, men også i Kolding, hvor Venstres Jørn Pedersen (V) har borgmesterkæden om halsen, har man droppet flyselskabet.

»Når Ryanair ikke har en dansk overenskomst, køber vi heller ikke Ryanair-billetter,« siger Jørn Pedersen til Fagbladet 3F.

Antallet af kommuner, som dropper Ryanair, er støt stigende, og i Allerød, Skanderborg, Høje Taastrup og Helsingør diskuteres det blandt lokalpolitikerne, om man skal støtte boykotten.

Der er dog også kommuner, som ikke vil boykotte Ryanair. Det gælder for eksempel Thisted, Vejen og Billund.