Ryanair-sagen trækker ud

Syv vidner blev afhørt i Arbejdsretten mandag, og begge parters advokater nåede at procedere i en retslig gyser. En endelig afgørelse lader dog vente på sig, da dommerne udbad sig betænkningstid.

Ryanair og LO forhandler i arbejdsretten. Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson ankommer til retten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En afgørelse i Ryanair-sagen lader fortsat vente på sig. Det stod klart sent natten mellem mandag og tirsdag, da retsmødet sluttede efter ni en halv times forhandlinger ved Arbejdsretten i København.

De tre dommere i sagen udbad sig betænkningstid og meddelte, at man vil vende tilbage med et tidspunkt for, hvornår man er klar til at offentliggøre en afgørelse.

LOs næstformand Lizette Risgaard var til stede under forhandlingerne i arbejdsretten, hvor omtrent 100 tilhørere havde taget plads.

»Jeg mener stadig, at vi har en rigtig god sag. Vi kan ikke have, at der er virksomheder, som driver forretning fra København og har base i København og så ikke vil anerkende, at det i Danmark er arbejdsmarkedets parter, der forhandler om, hvordan arbejdsforholdene skal være. Jeg er stadig fortrøstningfuld i forhold til rettens afgørelse, så vi kan konflikte, hvis Ryanair ikke ønsker at indgå en overenskomst,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Under retsmødet havde fagbevægelsen forsøgt at overbevise dommerne om, at det er fuldt lovligt at indlede konflikt og sympatikonflikt mod Ryanair, der afviser at indgå dansk overenskomst.

Fagbevægelsen førte fire vidner i arbejdsretten, herunder to tidligere Ryanair-piloter, som kastede lys over arbejdsforholdene i selskabet og lancerede påstande om, at Ryanair var decideret fagforeningsfjendtlig - hvilket dog straks blev afvist af Ryanairs personaledirektør.

Efter vidneafhøringerne procederede LO-advokaten Peter Nisbeth i cirka halvanden time i forsøget på at overbevise dommerne om, at den danske konflikt-ret også gælder i Ryanair-sagen - og at Ryanair derfor kan blive mødt af blokader kort efter, at arbejdsretten har talt.

»Den danske model og konflikt-retten strider ikke mod den frie bevægelighed i EU,« sagde Peter Nisbeth under sin procedure henvendt mod rettens tre dommere.

Det irske flyselskab førte tre vidner for at belyse forholdene i selskabet. Blandt dem var Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson og chefpilot Ray Conway, der begge fremhævede, at selskabet er irsk registreret, og at flyene fra Ryanair er irsk registrerede, og at Ryanair således ikke mener, at det danske fagbevægelse kan stille krav om dansk overenskomst efter åbning af Ryanairs base i København.

»Ryanair kan ikke forpligtes til at forhandle med fagforeninger,« sagde Michael Møller Nielsen, Ryanairs danske advokat, da han procederede sent mandag aften.

»En forsvindende lille del af besætningens samlede arbejde foregår i Danmark, og arbejdet har kun en meget perifer tilknytning til Danmark,« lød det fra Ryanairs advokat Michael Møller Nielsen, der tilføjede:

»Der er ikke juridisk grundlag for at rejse krav om overenskomst.«

I sin procedure fremførte han, at en afgørelse bør afsiges efter de rigtige retsregler, og de er efter Ryanairs opfattelse irske - ikke danske.

»Ryanair driver ikke virksomhed i Danmark. Ryanair driver virksomhed i Irland, og derfor må arbejdsretten nå frem til, at sagen har sin nærmeste tilknytning til Irland,« lød det fra Michael Møller Nielsen, der rettede en sidste appel til Arbejdsretten om at flytte sagen fra Danmark til Irland.

Ryanair har tidligere varslet, at selskabet er parat til at flytte sin base fra København, hvis arbejdsretten finder en konflikt lovlig.